Hopp til innhold

Vil fjerne momsen på mobilreparasjoner

Nordmenn kjøper 2,5 millioner mobiltelefoner hvert år. Mange knuses og de er dyre å reparere. Miljøpartiet De Grønne vil gjøre dette billigere for å få slutt på bruk- og kastmentaliteten.

Mobilreparasjon

DYRT Å REPARERE: Det koster rundt 2000 kroner å reparere en knust mobiltelefon og mange kjøper heller ny. Blir det billiger, vil flere reparere den gamle, tror Miljøpartiet De Grønne.

Foto: colorbox.com

Kundene hos Iphone-rep i Trondheim er alle ute i samme ærend. De viser fram mobiltelefoner med knuste glass og ødelagt software.

– Den virker, men jeg ser ikke hvem som ringer og jeg får ikke tatt den, sier Synne Poortman, som har hatt sin mobil i snart ett år.

Selv om reparasjonen koster nesten 2000 kroner blir den levert inn. Men for mange er det ikke et alternativ å reparere knust glass.

Nordmenn er storforbrukere av mobiler og skifter i gjennomsnitt telefon annethvert år. Tall fra elektronikkbransjen viser at vi i fjor kjøpte 2,5 millioner mobiltelefoner.

Samtidig har hver eneste nordmann i snitt to utrangerte telefoner liggende i ei skuff.

– Fjern moms på reparasjoner

Hilde Opoku

BORT MED BRUK- OG KAST: – Løsningen er å gjøre mobilreparasjoner billigere, sier Hilde Opoku i Miljøpartiet De Grønne.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

For Hilde Opoku, som er nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne, er dette en bruk- og kastmentalitet hun og partiet vil ha slutt på.

Partiet vil fjerne momsen på 25 % alle typer reparasjoner, noe som vil gjøre arbeidet 20 prosent billigere.

– Ved å øke levetida på mobiltelefoner er vi med på å gjøre viktige grep i forhold til både klima og miljøtiltak. Å gjøre det billigere å få reparert produkter vil også gjøre at vi får bukt med andre miljøproblemer, mener Opoku.

Hun påpeker at det går med mye vann og energi i produksjonen av mobiltelefoner. Dessuten benyttes store mengder jordmetaller og kjemikalier som det begynner å gå tomt for i gruvene de hentes opp fra.

I tillegg kommer høye transportkostnader knyttet den globale produksjonen.

– Jo lenger vi kan bruke de telefonene vi har, jo bedre er det for uttaket i produksjonsprosessen og ikke minst for den komplisere prosessen det er å bruke alle komponentene på nytt, sier hun.

Tommel ned fra Frp

Hans Andreas Limi, Fremskrittspartiet

NEI TAKK: Hans Andreas Limi fra Frp tror momsfritak på reparasjoner blir for komplisert å gjennomføre.

Men hos regjeringspartiet Frp og Hans Andreas Limi er det ingen støtte å hente.

Limi, som er Frps skatte- og avgiftspolitiske talsperson, tror momsfritak kan føre til at selskapene kan jukse med regnskapene, og vil føre all type arbeid, og ikke bare reparasjoner, som momsfritak.

Dermed taper staten penger.

Limi synes innspillet er kreativt, men tror det vanskelig vil la seg gjennomføre.

– Det er vanskelig å kontrollere og foreta nødvendige avgrensninger mellom reparasjoner, rehabilitering og arbeidspenger tilknyttet reparasjonene. Dette vil bli kostbart å håndtere, mener Limi.

Vil spare 500 kroner

Baard Lindvaag

JA TAKK: Daglig leder Baard Lindvaag tror flere ville ha reparert ødelagte mobiler hvis det kostet mindre.

Foto: Privat

Blant kundene i butikken er oppslutningen om forslaget betydelig større.

Kim Bøkset leverer inn en telefon som kun er én måned gammel, og skulle gjerne sluppet nesten 500 kroner i moms.

– Dama mista den, så nå blir det 2000 kroner ekstra. Momsfritak høres fornuftig ut, mener han.

Også daglig leder Baard Lindvaag sier ja takk til momsfritak. Selskapet har åpnet fire avdelinger i Norge, og bare i år reparerer de 10.000 mobiler.

– Vi trenger ikke momsfritak for å overleve, men for at flere skal velge å gjøre det. Vi ser for eksempel at bedriftstelefoner som repareres gjerne går i arv til barn. De har jo ikke behov for den store datakapasiteten de nyeste telefonene tilbyr. På den måten kan man få bukt med en del av bruk- og kastmentaliteten som er veldig enkel hvis du har en knust telefon, sier Lindvaag.

LES OGSÅ: Advarer mot «bakgårdsverksteder»

LES OGSÅ: Ikke gråt over knust iPhone

I Miljøpartiet sitt alternative statsbudsjett (2013) foreslo de å fjerne moms på gjenbruk og reparasjon av klær, sko, husholdnings- og fritidsvarer for omlag 500 millioner kroner.