Hopp til innhold

Fikser mobilen for noen hundrelapper

På elektronikkbutikken kan det koste flere tusenlapper å få reparert en knust mobilskjerm. Men stadig flere reparerer på «gutterommet» – for noen hundrelapper.

Mobilreparasjon

Oline på Lillehammer fikser den knuste mobiltelefonen for drøyt 600 kroner.

Foto: Erlend Moe / NRK

– Det er helt sykt. Selv om skjermen er knust, kan resten av telefonen virke helt greit. Da er det mye bedre å skifte skjermen for noen hundrelapper enn å kjøpe helt ny telefon. Det forsøpler hvis vi bare kjøper oss nye telefoner i stedet for å reparere, sier Oline (18) i Lillehammer.

600 kroner

Knust mobiltelefon

Ser mobilen din slik ut, kan du få billig hjelp på et jenterom – eller gutterom.

Foto: Erlend Moe / NRK

På jenterommet har hun en haug med telefoner fra venner, venners venner og venners venner-venner. Alle disse vennene finner henne på sosiale medier – som Facebook.

Og Oline er ikke alene. Det har blitt en hel jungel av lignende virksomheter rundt om i landet. Årsaken er enkel: Prisen.

– Den dyreste delen på en Iphone er skjermen foran på telefonen. Jeg bestiller den fra England. Det koster 270 kroner til Iphone 4S, også tar det meg en times tid å skifte den. Jeg tar 350 kroner i arbeidspenger. Til sammen blir det drøyt 600 kroner, forteller Oline.

Advarer

Forbrukerkjøpsloven dekker alle feil på et produkt, unntatt selvforskyldte. Mister du telefonen i bakken, slik at skjermen knuser, eller skvetter kaffe på den, må du betale reparasjon selv.

Leverer du telefonen på elektrobutikken, vil skifte av skjerm koste opp til 3-4.000 kroner for de nyeste mobilene som eksempelvis Iphone 4S. Ettermarkedssjef Roger Tangen hos Expert Norge advarer likevel mot å levere telefonen på «bakgårdsverksteder».

Har nok å gjøre

– Jeg forstår at folk kan bli fristet til å få telefonen sin reparert på slike steder. Men man kan miste reklamasjonsretten når man selv eller andre uautoriserte gjør inngrep i telefonen, advarer han.

Oline, som ikke vil at NRK bruker etternavnet hennes, har nok å gjøre. Telefonhaugen på jenterommet er stor.

– Jeg begynte da jeg var 13 år gammel. Siden har det blitt mange reparasjoner, forteller hun.