NRK Meny
Normal

– Spesielt krevende søk for hundene

Hundene som bistår i søket etter den savnede kvinna blir forstyrra av bymiljøet.

Hundesøk

Hundene bruker nesa, men også det er vanskelig i dette tilfelle, fordi det er så mange lukter i området fra før, sier Amundø.

Foto: Morten Andersen / NRK

Røde kors

Røde Kors har konsentrert søket på området rundt savnedes bolig.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Det blir vanskelig for hundene å skille mellom viktig og uviktig informasjon når de søker i bystrøk, sier Kurt Amundø, beredskapsansvarlig i Norske redningshunder Trøndelag til NRK.

Politiet leter etter 48 år gamle Vibeche Sofie Falck Danielsen i Trondheim etter de i dag morges fikk tips om at en person lå i en leilighet i Trondheim.

Politiet fant ingen person i den aktuelle leiligheten, men det ble gjort blodfunn på stedet.

To personer, ei dame i 30-årene og en mann i 40-årene, er siktet i saken etter straffelovens §229, legemsbeskadigelse.

– Krevende fordi det skjer midt i byen

Norske redningshunder bistår politiet i søket etter kvinna. De er vant til å søke blant annet i sporsnø og i ruiner etter savnede folk.

– Men dette er nok et spesielt krevende søk fordi det skjer midt i byen. Fordi det er mange andre folk som oppholder seg i området, eventuelt i tillegg til den savnede kvinna, sier Amundø til NRK.

Han understreker at de flere ganger før har gjort søk i byer, men sier det ofte er vanskeligere å finne folk i bynære strøk enn i mindre befolka områder.

Politiet leter etter 48 år gamle Vibeche Sofie Falck Danielsen i Trondheim. To personer er siktet etter blodfunn i en leilighet og kvinnen har vært savna siden i morges.

– Kan si med ganske stor sikkerhet at hun ikke er her

Norske redningshunder har bidratt med to hundeekvipasjer i søket som har foregått siden i morgen.

– Vi har konsentrert søket rundt Nidelva. Det vi gjør er at vi går med hundene langs elvebredden og søker etter relevante funn og sjekker om hundene viser interesse for elva. Hundene bruker nesa, men også det er vanskelig i dette tilfelle, fordi det er så mange lukter i området fra før, sier Amundø.

Også frivillige Røde Kors bidrar nødetatene i søket, de har konsentrert søket på området rundt den savnedes bolig.

– Vi har vært ni stykker som har gjort et søk i området rundt hennes bolig. Det vil si at vi har søkt i åpne områder og sett etter ting som kan relateres til den savna kvinna. Vi går gjennom søppelkasser og bruker øynene i åpne rom, sier Bent Hellum, aksjonsleder for Røde Kors i Trondheim til NRK.

– Vi bruker egne øyne og blir ikke forstyrra på samme måte som hundene, men for vår del handler det om grad av nøyaktighet. Nå kan vi si med ganske stor sikkerhet at kvinna ikke oppholder seg i kvartalene rundt boligen, sier Hellum til NRK.

– Håpløst å lete overalt

Røde Kors ble like før klokka 16.00 dimitert av politiet, men står standby for nye søk.

– Om politiet gjør ny etterretning som kan lede til et spesifikt område kan det bli nye søk for oss. Det er håpløst å lete overalt, da avslutter vi heller søket til vi eventuelt har nye holdepunkter, sier Hellum.