– Det er en mental test

Birgit Skarstein må være mentalt sterk for å kunne prestere godt. Med bristet ribbein ror hun semifinale i VM.

Birgit Skarstein

Under mandagens forsøksheat i Aiguebelette i Frankrike tok Birgit Skarstein seg enkelt videre til semifinalen.

Foto: Norges roforbund

– Det handler om å klare å ikke være anspent og å greie det tekniske selv om det gjør vondt. Det er en mental test og en ypperlig anledning til å se hva jeg faktisk klarer å presse kroppen gjennom. Det er jo en slags generalprøve til et eventuelt OL neste år, sier kvinna fra Levanger til NRK.

– Som ski-VM i Norge

Skarstein driver med pararoing, som er roing tilpasset for funksjonshemmede. Hun deltar i klassen ASW1x, en forkortelse for arms & shoulders women's single sculls.

Hun ledet gjennom hele mandagens 1000-meter og kom i mål på tiden 05:36,85, 14 sekunder foran USA. Onsdag klokka 16.12 skal hun ro i semifinalen i VM.

– Det er veldig stort å delta på VM i Frankrike for det er så populært her. Det er litt som ski-VM i Norge, så det er virkelig en folkefest, sier roeren fra Levanger til NRK.

(Artikkelen fortsetter under):

Birgit Skarstein

Skarstein driver med pararoing, som er roing tilpasset for funksjonshemmede.

Foto: Norges roforbund

– Er bare verdensmester i en dag

Skarstein sikret seg sølv i VM i 2013 og gull i 2014, men for henne betyr det ikke så mye hvilken farge det er på medaljen.

– Det er viktigere for meg å vite at jeg har klart å prestere og at jeg har forbedret meg fra året før. Også er det slik at man bare er verdensmester i en dag, deretter må man tilbake på romaskinen og trene til neste år, sier hun.

Og for å prestere på sitt beste bruker hun ikke mye tid på å se på de andre utøverne.

– Det viktigste for meg er å gjøre et godt løp selv, men når det er sagt så er jo Israel veldig sterk, Brasil har rustet opp de siste årene og det samme med Hviterussland og England, sier hun.