50 nye fjellrevvalper på Dovrefjell

Fjellreven er fremdeles en kritisk trua art, men arbeidet på avlsstasjonen i Dovrefjell har gitt resultater.

Fjellrev på Dovre

Tolv år etter avlsstasjonen ble starta er 400 valper født her. 370 av dem er allerede satt ut i Norske fjellområder.

Foto: Edvard Bergene

For ti år siden var fjellreven utrydda på Dovre, men nå er det igjen mulig å få et glimt av den. I år har forskerne registrert ca 50 voksne individ, som har fått minst 75 valper fordelt på 13 kull. I tillegg har fjellrevene i avlsstasjonen som ble starta for å berge bestanden fått mange valper.

– Dette er et av de beste årene vi har hatt. Vi har ca. 50 valper her nå, fordelt på sju fine kull, sier Arild Landa som er seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning.

Valpene som er født på avlsstasjonen på Sæterfjellet i Oppdal, skal settes ut i fjellområder i Norge når de er rundt et halvt år.

Kommet tilbake

Selv om fjellreven ble fredet i 1930, har ikke bestanden klart å ta seg opp igjen til et levedyktig nivå. I 2005 ble det unike avlsprosjektet startet med avlsstasjonen i Oppdal for å berge den utrydningstruede fjellreven.

Tolv år etter avlsstasjonen ble starta er 400 valper født her. 370 av dem er allerede satt ut i Norske fjellområder.

– Vi har fått tilbake fjellreven i mange områder i Norge. Og nå har vi den største bestanden av fjellrev i landet her på Dovrefjell, sier Landa.

Flyttes

Alle de ville fjellrevvalpene blir øremerket, får satt inn microchip og får medisiner.

– De er så søte. Det er så fint å få hjelpe til, sier veterinærstudent Johanna Dumont Dayot fra Frankrike, som er en del av teamet som i sommer jobber på avlsstasjonen.

Før jul skal valpen hun nettopp har merka trolig settes ut på Hardangervidda eller så blir den finnmarking og ender opp i Varangerhalvøya nasjonalpark.

Overvåket

Foringsstasjoner og chipen i nakken gjør at forskerne har god oversikt over det som skjer senere.

Revene herfra har til nå født 600 valper ute i det fri.

– De som kommer fra en avlsstasjon klarere seg veldig godt viser det seg. Like godt som de som blir født i det fri, sier Landa.

Fjellrev på Finnmarksvidda.

Revene fra avlsstasjonen på Dovrefjell har til nå født 600 valper ute i det fri.

Foto: Henrik Eira