1600 liter rødsprit på avveier

Politiet savner fortsatt store mengder av den giftige rødspriten som er blitt solgt på Biltema.

Rødsprit
Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

I dag ble det kjent at  en 63 år gammel mann er død etter å ha drukket den metanolholdige rødspriten.

Vil informere rusmisbrukere

Politiet jobber nå for å forhindre at flere drikker den farlige rødspriten.

- Vi har nå tatt kontakt med Folkehelseinstituttet og Helse og Sosialdirektoratet og bedt de om å informere alle sine helsemedarbeidere. På den måten kan de gi informasjonen videre ute hos rusmisbrukerne, sier etterforskningsleder Terje Lunde ved Sentrum Politistasjon.

Så langt er 4 personer døde etter å ha inntatt metanolholdig rødsprit fra Biltema.

En foreløpig obduksjonsrapport har påvist metanolforgiftning hos en 63 år gammel mann som døde i slutten av januar.

 Den 63 år gamle mannen som døde 28 januar. var bosatt i en av Trondheims nabokommuner. Det var pårørende som varslet politiet etter at metanolsaken ble kjent i mediene.

Metanol på litersflasker

Hjemme hos mannen ble det funnet en litersflaske rødsprit kjøpt på Biltema. Innholdet er analysert, og det er påvist et metanolinnhold på ca 70 prosent. Det er også gjennomført obduksjon, og den foreløpige rapporten viser at mannen er død av metanolforgiftning.

Svensk politi er nå i full gang med etterforskning. Etterforskningen så langt tyder på at det er produsert 8 712 liter rødsprit som inneholder metanol. Nærmere 4-5000 liter av dette kan fortsatt befinne seg hos forbrukere i Norden.

– Dette er dødbringende eller helsefarlig gift som vi ikke har kontroll over. Vi advarer på det sterkeste om at dette blir konsumert og ber om dette blir tilbakelevert til Biltema, sier seksjonsleder Lunde

Partiet det dreier seg om har produksjonsnummer 057 09365. Dette vises på flasken. Mye tyder også på at en del flasker er sendt ut uten produksjonsnummer. Disse flaskene må også returneres.