- Umoralsk av Norsk Tipping

Norsk forening for spillproblematikk reagerer kraftig på at Lars Sponheim vil installere spilleautomater på skjenkesteder.

Spilleautomater fra Norsk Tipping

Norsk Tipping vil plassere 2. 000 slike spilleautomater på skjenkesteder rundt om i landet.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

– Jeg synes ikke noe om at spilleautomater skal kombineres med alkohol, og at fulle folk skal hjelpe Norsk Tipping til å tjene mer penger, sier fungerende daglig leder i Norsk Forening for spillproblematikk, Turid Strand Susegg, til NRK.no.

Susegg jobber til daglig med spilleavhengighet ved Sykehuset Levanger. Hun reagerer på at Norsk Tipping ønsker å plassere 2. 000 spilleautomater på skjenkesteder rundt om i landet.

– Før så vi at det var folk med minst inntekt som ga mest penger til Norsk Tipping, mens nå er det folk som er mest fulle, sier hun.

– Umoralsk!

Styreleder i Norsk Tipping, Lars Sponheim, mener skjenkesteder er et perfekt sted for snille spilleautomater, skriver Dagsavisen.

Susegg tror utspillet kan henge sammen med at Norsk Tipping ikke tjener noe særlig penger på dagens spilleautomater.

– Jeg synes dette er umoralsk av Norsk Tipping. Hvorfor skal man appellere til folk som er fulle?, sier Susegg.

Spilleautomatene Multix har en begrensing på 400 kroner om dagen, og 2. 200 kroner i måneden. Norsk Tipping ønsker å plassere 7.000 automater over hele landet, og 2. 000 av dem på skjenkesteder.

– Fikk kaffen i vrangstrupen

Leder i Foreningen Pårørende til Spilleavhengige (PTS) er forskrekket over Sponheims utspill.

– Han sier de nye automatene vil mette spillebehovet, men det henger overhode ikke på greip. Det vil jo tvert i mot trigge mer spilleavhengighet, sier Lill- Tove Bergmo til NRK.no.

Hun er ikke redd for de nye automatene, men redd for utviklingen som nå skjer.

– Hva blir det neste? Skal de utvide satsene for hvor mye man kan spille? Vi som bor med spilleavhengige fikk kaffen i vrangstrupen da vi hørte utspillet.

Kritiske ordførere

For tre år siden gikk ordførere over hele landet i mot Norsk Tippings nye spilleautomater.

Namsskogen kommune i Trøndelag har lagt ned kommunestyrevedtak mot spilleautomater, selv om det er opp til hver enkelt lokalinnehaver å avgjøre om de ønsker automatene eller ikke.

– Vi vil ha en automatfri kommune fordi vi tidligere så at enkelte spilte altfor ofte, også unger. Vi ser ingen fordeler med å ha spilleautomater, sier ordfører Kari Ystgård i Namsskogan kommune.

Ystgård reagerer på utspillet fra Sponheim og Norsk Tipping.

– Jeg synes utspillet er merkelig. Hvis man drikker kan det hende man bruke mer penger enn det man egentlig vil, sier hun.