Hopp til innhold

- Smålig av staten

Privatetterforsker Tore Sandberg mener 16 millioner kroner er alt for lav erstatning til dødsboet til Fritz Moen.

Tore Sandberg (Innfelt: Fritz Moen)
Foto: Paal A. Svendsen / NRK

Dødsboet til Fritz Moen ble i dag tilkjent 16 millioner kroner i erstatning fra staten.

Justissekretariatene, som har fattet avgjørelsen, opplyser at beslutningen er basert på krenkelsen Fritz Moen ble utsatt for i Sigrid Heggheim-saken. Det er vektlagt at krenkelsen var svært langvarig og at den konkrete personlige påkjenning var særdeles stor.

Historisk høyt beløp

Det opprinnelige kravet var på 38 millioner kroner og statsadvokaten foreslo selv at Moen burde få 23 millioner kroner.

- Selv om vi har blitt tilkjent et historisk høyt erstatningsbeløp, så ligger det likevel sju millioner det statsadvokaten foreslo. Derfor synes jeg dette beløpet har elementer av smålighet i seg, sier privatetterforsker Tore Sandberg til NRK.

Frifinnelsen i Torunn Finstad-saken fant sted etter Fritz Moens død og oppreisningskravet ble fremmet etter dødsfallet. Det er ikke rettslig grunnlag for å tilkjenne dødsboet oppreisning for denne frifinnelsen, opplyser Justissekretariatene.

- Jeg er litt overrasket over at staten går så mye under det beløpet statens egen representant har forslått. Jeg synes de burde være rause nok til å i gi 23 millioner kroner, sier Sandberg.

Fritz Moen ble uskyldig dømt for drapene på Sigrid Heggheim i 1976 og Torunn Finstad i 1977 i Trondheim. Den døve og funksjonshemmede mannen satt 18 år i fengsel og fikk i tillegg sju års sikring. Moen ble frikjent for det ene drapet før han døde i 2005. Etter sin død ble han også renvasket for det andre. Privatetterforsker Tore Sandberg jobbet i mange år for å vise at bevisene ikke holdt. En mann tilsto drapene på dødsleiet før jul i 2005, men det finnes ikke noen endelige bevis for at denne mannen var gjerningsmannen.

Erstatningen vil gå til døvehjemmet hvor Fritz Moen bodde de siste årene av sitt liv.