Hopp til innhold

Zeppelin-legende spiller joik i Vadsø: – Kjærlighet ved første lytt

I kveld, fredag, starter festivalen Sun Station i Vadsø. Der kan man høre den kjente bassisten John Paul Jones fra Led Zeppelin i samarbeid med joiker Elle Márjá Eira.

Tre musikere i øvingslokale i Vadsø. Intervjubilder.

SE VIDEO: Her er du unge og den gamle som trio, for første gang.

Denne helgen møtes en rekke veteraner fra rockens historie på festivalen Sun Station i Vadsø.

Festivalen er en oppfølger til Ice Station som ble arrangert i 2015. I tillegg til bassisten fra Led Zepplin kommer kjente navn fra R.E.M, Dream Syndicate og mange andre for å spille.

Folkemusikk og joik

Bassisten fra Led Zepplin møtte joiker Elle Márjá Eira og studiomusiker Lucy Parnell for halvannet år siden, da festivalen Ice Station ble arrangert i Vadsø.

For Jones var joik kjærlighet ved første lytt.

SnowEye - Elle-Márjá Eira, John Paul Jones, Lucy Parnell

TRIO: I kveld, fredag, spiller trioen for første gang for et publikum

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Jeg elsket det. Det er veldig grunnleggende og rører ved noe dypt i oss. Jeg vet egentlig ingenting om samisk kultur, men det er veldig interessant. Jo mer jeg hører, jo mer liker jeg det, sier Jones.

Siden forrige festival har trioen møttes i London for å skrive og øve. Og i kveld, fredag, spiller trioen for første gang for et publikum, under navnet SnowEye. For joikeren Eira har det vært et spennende samarbeid.

– Både John og Lucy er veldig dyktige musikere. Jeg trenger ikke å forklare så mye, egentlig. De skjønner det på en måte. Når vi er i gang, er vi i gang, og så er det mye spennende som skjer, sier Eira.

Musikere møtes

Robert Lundgren

VIKTIG Å SKAPE: Robert Lundgren vil ikke bare resirkulere.

Foto: Roger Manndal

For Robert Lundgren i Vadsø Jazzklubb er det viktig å ikke bare resirkulere gamle hits, men også å skape noe nytt.

– Vi liker å skape ting, vi liker å være en inkubator til at ulike musikere som ellers ikke ville møttes, får sjansen til å jobbe sammen, sier Lundgren.

Lundgren sier videre at prosjektet med Elle Márjá Eira, Lucy Parnell og John Paul Jones viser at musikerne også er interessert i det som produseres i Finnmark.

– Alle samarbeider med alle, sier Jones.

– Vi skriver ny musikk og har det artig. Det er en liten intim festival uten mye press.