Hopp til innhold

Vil du kjøpe en ubåtbase?

Snart er salgstaksten og prislappen klar.

Olavsvern

Den nedlagte ubåtbasen Olavsvern i Tromsø blir snart lagt ut for salg. Tirsdag ble det enorme anlegget vist fram.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det har trolig aldri vært så mange sivile personer samtidig inne i marinebasen Olavsvern i Tromsø før. Folk fra hele fem forskjellige statlige institusjoner var til stede på omvisningen tirsdag i den nedlagte ubåtbasen, som snart blir lagt ut for salg.

Salgstaksten på anlegget i Tromsø blir klar i neste måned, og det har meldt seg flere interessenter. Og mye tyder på at ubåtbasen forblir på statlige hender.

– Internasjonal forskningsbase

Havforskningsinstituttet og Norsk Polarinstitutt ønsker å overta anlegget og gjøre det om til et senter for forskning i nordområdene .

Administrerende direktør i Havforskningsinstituttet, Tore Nepstad, sier dypvannskaia på ubåtbasen kan bli hjemmebase for et nytt isgående havforskningsfartøy som er under planlegging.

– I dag leier vi kai og kaiarealer. Hvis vi nå får klarsignal for bygging av det nye fartøyet, så vil det bli behov for mer plass, sier han.

Men stor interesse for forskning i nordområdene også fra andre deler av verden, gjør at Olavsvern har et stort potensial framover.

– Med riktig planlegging og riktig bruk kan dette anlegget utvikles til å bli en internasjonal base for forsknings i nordområdene, sier havforskningsdirektøren.

Video Ubåtbase til salgs

Dypvannskaia ved Olavsvern i Tromsø. Foto: Trygve Andreassen, NRK.

Enormt fjellanlegg

Skifte Eiendom har fått oppdraget med å selge anlegget. Og det er første gangen at det norske forsvaret selger en marinebase.

Den som overtar anlegget får bygninger på 20.000 kvadratmeter, og 25.000 kvadratmeter fjellanlegg, inkludert en stor dokk og en dypvannskai.

Det er gjennom årene brukt over en milliard kroner på Olavsvern. Mesteparten av pengene er kommet fra NATO.

Etter råd fra forsvarssjefen, vedtok Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet i 2009 at Olavsvern skulle legges ned. Det skapte store protester lokalt og i Nord-Norge, men til ingen nytte.