Hopp til innhold

Ubåtbase kan bli forskningssenter

Forsvarsdepartementet positiv til nye planer.

Olavsvern

Den nedlagte ubåtbasen Olavsvern i Tromsø kan bli forskningsbase.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Olavsvern

Marinebasen ble lagt ned i 2009.

Foto: Forsvaret

Direktør ved Norsk Polarinstitutt Jan Gunnar Winther og Alf Håkon Hoel ved Havforskningsinstituttet ønsker at den nedlagte marinebasen Olavsvern i Tromsø skal gjøres om til en marin forskningsbase.

I en aviskronikk i avisa Nordlys tar de til orde for å beholde den nedlagte marinebasen på statlige hender.

De viser til at flere forskningsinstitusjoner har store behov for lokaler, kai- og lagringsplass. Winther og Hoel mener at Olavsvern, som snart legges ut for salg, kan dekke slike behov.

– Vi skal være med

Statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet er svært positiv til utspillet om å gjøre Olavsvern til en base for marin forskning i et nordområdeperspektiv.

– Vi skal være med og legge til rette hvis det finnes nok interessenter som vil være med på dette, sier Ingebrigtsen til NRK.

Skifte Eiendom har fått oppdraget med å selge anlegget. Og det er første gangen at det norske forsvaret selger en marinebase.

Stort fjellanlegg

Den som overtar anlegget får bygninger på 20.000 kvadratmeter, og 25.000 kvadratmeter fjellanlegg, inkludert en stor dokk og en dypvannskai.

Det er gjennom årene brukt over en milliard kroner på Olavsvern. Mesteparten av pengene er kommet fra NATO.

Etter råd fra forsvarssjefen, vedtok Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet i 2009 at Olavsvern skulle legges ned. Det skapte store protester lokalt og i Nord-Norge, men til ingen nytte.