Elevgrunnlaget i fritt fall

Elevgrunnlaget for flere av fylkets barneskoler er i fritt fall. KS mener flere må diskutere nedleggelser.

Klasserom

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå vil nesten alle kommunene i Finnmark ha færre barn i barneskolealder om fem år enn de har i dag. Illustrasjonsbilde.

Foto: Åserud, Lise, Lise Åserud / SCANPIX

Rolf Einar Mortensen

– Man må tørre å ta en diskusjon rundt skolenedleggelser, sier

Foto: Arbeiderpartiet
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Elevgrunnlaget for flere av fylkets barneskoler er i fritt fall.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) vil nesten alle kommunene ha færre barn i barneskolealder om fem år enn det de har i dag.

Leder for Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, KS, i Finnmark, Rolf Einar Mortensen, mener flere kommuner nå må diskutere om de skal ha færre skoler i fremtiden.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bjørnetjeneste

– Man må tørre å løfte opp den diskusjonen i kommunestyrene, og så får jo hver enkelt kommune konkludere med hva man må gjøre, sier Mortensen.

– Det blir å gjøre elever og foreldre en bjørnetjeneste hvis ikke politikerne tør å ta denne diskusjonen.

For ifølge befolkningsfremskrivninger fra Statistisk sentrålbyrå vil flere kommuner oppleve en kraftig nedgang i antall barn i barneskolealder de neste fem årene.

Fire kommuner står i fare for å bosette over 30 prosent færre i denne alderen i 2015 enn i dag.

Slo sammen skoler

KS-leder Mortensen er også ordfører i Vardø kommune. I høst startet alle elevene her for første gang i historien på samme barneskole.

– Vi måtte få utnyttet både kompetanse og læremateriell, og legge bedre til rette for de elevene vi hadde.

– Vi kunne ikke kjøre tre skoler og ha et forsvarlig opplegg for de tre, på grunn av at elevtallet hadde gått så dramatisk ned, da spesielt på Kiberg skole.

Gamvik sliter

Torfinn Vassvik

Leder i Gamvik Arbeiderparti mener at skolenedleggelser i kommunen er et ikke-tema.

Foto: Halldor Asvall / NRK

En av kommunene det er ventet størst nedgang i er Gamvik, som i dag har tre barneskoler.

Men - nedleggelser er ikke et tema, ifølge leder i Gamvik Arbeiderparti, Torfinn Vassvik.

– Så lenge jeg sitter som leder så kommer det ikke til å være et tema. Vi kommer garantert til å gå til valg neste år også på det samme programmet som vi har i år når det gjelder skolestruktur, nemlig at det ikke skal gjøres forandringer på skolestrukturen i Gamvik kommune.

Men samtidig er tallenes tale klar; Gamvik kommune står i fare for å bosette nesten 45 prosent færre i barneskolealder i 2015 enn i dag.

– Elevene blir taperne

For to år siden ble det foreslått å legge ned i Gamvik, og transportere elevene til Mehamn, men forslaget ble aldri stemt over i kommunestyret.

– For ungene sine del så ville det ført til en veldig lang skoledag, fylt med tid som ikke har pedagogisk innhold, eller tid med familie.

– Og vi har jo sett det mange ganger på flere plasser i Finnmark – at plasser som mister skoler, de mister innbyggere, og til slutt blir de borte, sier Vassvik.