Hopp til innhold

Verdens største Savio-samling kommer hjem til Finnmark

490 kunstverk av John Andreas Savio befinner seg hos en privatperson i Hønefoss. Nå skal disse verkene samles ved Saviomuseet i Kirkenes.

Jompa gumpin

490 kunstverk av John Andreas Savio kommer hjem til Finnmark.

Foto: Saviomuseet

– Det å få denne Bang-samlingen på godt over fire hundre verk, vil gi et voldsomt løft til museet, sier leder ved Saviomuseet, Liv Astrid Kvammen Svaleng.

Sør-Varanger kommune er tilbudt å kjøpe Niels Christian Bangs samling på 400 Savio-

Leder for Saviomuseet,

Samlingen vil bety mye for samisk identitet, sier leder for Saviomuseet Liv Astrid Kvammen Svaleng.

Foto: Privat

verker, den såkalte Bangsamlingen, for 5 millioner kroner. Fra før har Finnmark fylkeskommune, Sametinget, Tana og Varanger Museumssiida og Sør-Varanger kommune vedtatt å støtte kjøpet. Finnmarkseiendommen har nå bestemt at også de vil bidra så den største private samlingen med verker av den samiske kunstneren kommer hjem til Finnmark.

– Nå ser det ut som Bangsamlingen er finansiert. Det er egentlig noe som Sør-Varanger kommune må bekrefte, men det ser ut til at vi er i havn nå, sier en glad Liv Astrid Kvammen Svaleng.

Betyr mye for museet og for samisk identitet

Leder ved Saviomuseet mener det å få hele denne samlingen vil bety mye, både for museet og for samisk identitet.

– Det vil bli enklere å forske på Savio. Det vil også føre til at vi kan styrke formidlingstilbudet til resten av Finnmark, sier hun.

Liv Astrid Kvammen Svaleng forteller at Savio er mest kjent for sine grafiske tresnitt. Han hadde en produksjon på om lag 150 forskjellige grafiske verk, og Saviomuseet manglet over 50 av disse. Når så mange av Savios grafiske verker samles på ett sted, vil det vise kunstnerens utvikling både teknisk og tematisk, sier hun.

Kafferast 2

Savio er mest kjent for sine samiske motiv.

Foto: Saviomuseet

Mest kjent for sine samiske motiv

Liv Astrid Kvammen Svaleng forteller at Savio jobbet med forskjellige temaer i kunsten sin. Mest kjent er de samiske motivene, men han laget også bilder med landskapsmotiv.

Niels Christian Bangs samling inneholder i tillegg 25 oljemalerier. Dette er bilder som mange ikke forbinder med Savio, sier Liv Astrid Kvammen Svaleng.

Samlet i over 50 år

Det er Niels Christian Bang i Hønefoss som eier verdens største samling av John Savios kunst. Han har samlet Savios kunst i over 50 år, og har hatt over 500 kunstverk i samlingen. I 2002 solgte han 62 tegninger til Saviomuseet, og nå selger han 490 kunstverk fra samlingen sin.

– Jeg mener at denne samlingen bør være i Saviomuseet. Den vil utfylle og gi muligheter til videre forskning. I tillegg vil mange mennesker få glede av den der, sier Niels Christian Bang.

Første same som tok kunstutdanning

John Andreas Savio

Savio var den første som viste det samiske livet til omverdenen.

Foto: Saviomuseet

John Andreas Savio ble født i Bugøyfjord i Sør-Varanger i 1902. Han var den første samen som tok utdanning i billedkunst. Savio døde i 1938, bare 36 år.

Savio var den første kjente kunstneren som viste det samiske livet til omverdenen. I dag er kunsten hans verdenskjent og selges for store summer.