Hopp til innhold

Toppscoreren fikk besøk av torpedoer

TIL-spiss Zdenek Ondrasek hadde spillegjeld på en kvart million kroner. I den femte episoden av «Veien TILbake» forteller han om hvordan han kom seg ut av vanskene.

Zdenek Ondrasek

Zdenek Ondrasek hadde spillegjeld på rundt 30.000 euro og det kom så langt at faren fikk besøk av folk som ville hente eiendeler hjemme hos familien.

Veien TILbake
Foto: Tobias Schreuder / NRK

Han startet 2014-sesongen med å score ett mål i hver av de fire første seriekampene. Så har det buttet litt imot for Tromsøs tsjekkiske spiss Zdenek Ondrasek – før det løsnet igjen med årets femte fulltreffer i toppkampen mot Mjøndalen på mandag.

Så fikk jeg et kort med alle navnene på. Da kjente jeg at tårene presset på.

Trond Grimstad

Men måltørke og påstander om filming på banen (i bortekampen mot Strømmen) er som peanøtter å regne i forhold til det 25-åringen opplevde utenfor banen mens han som ung gutt spilte for Ceske Budejovice hjemme i Tsjekkia.

Ondrasek har tidligere fortalt åpent om sine problemer med gambling og spillegjeld, men letter nå enda litt mer på sløret i forhold til hvor langt det gikk.

Se Zdenek Ondrasek fortelle om da torpedoene kom på døra:

Zdenek Ondrasek snakker ut om den vanskelige tida før han ble Tromsø-spiller.

Zdenek Ondrasek snakker ut om tida da han slet med et gambling-problem og hadde en gjeld på rundt en kvart million kroner. Foto: Einar Andreassen. Redigering: Gunnar Grindstein.

– En dag ringte pappa og fortalte meg at noen karer var kommet hjem til oss og ville ta ting fra hjemmet vårt. Det var øyeblikket der jeg sa at nå er det nok, forteller Ondrasek i et lengre studiointervju med NRK.

Hadde gjeld på 250.000 kroner

Spillegjelda hadde etter hvert blitt ganske betydelig for en ung gutt uten den store kontrakten i klubben han hadde vokst opp i.

– Jeg husker ikke nøyaktig beløpet, men kanskje rundt 30.000 euro (cirka 250.000 kroner, red.anm.). Jeg var 19 år. Og jeg hadde ingen god lønn i klubben min – i og med at jeg var flasket opp der. Jeg så ingen løsning på situasjonen, sier Ondrasek.

Men i Norge trengte Tromsø en spiss. Via sitt nettverk fikk TIL tips om Ondrasek. Plutselig var han TIL-spiller.

– Tromsø reddet mitt fotball-liv. Og det vil jeg aldri glemme, forteller Ondrasek.

Zdenek Ondrasek og Stig-Ove Sandnes

Zdenek Ondrasek og tidligere TIL-direktør Stig-Ove Sandnes på spissens første dag i Tromsø i mars 2012.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Han ble hentet til Tromsø rett før seriestart i 2012-sesongen etter at trioen Per-Mathias Høgmo (trener), Stig-Ove Sandnes (direktør) og Gunnar Wilhelmsen (leder i sportslig utvalg) hadde tatt turen til Tsjekkia noen få dager før seriestart.

– Det er vel et av de dyreste kjøpene TIL noen gang har gjort, sier Sandnes, nå direktør i Vålerenga.

Ondrasek kostet rundt 3 millioner kroner og TIL måtte ha hjelp fra eksterne investorer for å få avtalen på plass.

– Visste dere om gambling-problemene hans?

– Nei, det gjorde vi ikke, sier Sandnes.

Inviterte Sandnes på middag

Men det gikk ikke lang tid før Sandnes måtte sette seg ned med Ondrasek og agenten hans for å forsikre seg om at spissen klarte å legge problemene fra hjemlandet bak seg.

– Zdenek snakket nesten ikke engelsk i starten, det var mest yes og no. Men via agenten hans (Emil Kovarovic – red.anm.) fikk vi satt oss ned og diskutert gjennom hva det vil si å være profesjonell fotballspiller. Jeg brukte mye tid på Zdenek, og vi fikk på plass en spareavtale. Han var veldig motivert, sier Sandnes.

– Hjalp dere han økonomisk?

– Nei, det gjorde vi ikke. Men han hadde jo en helt annen kontrakt her enn i klubben sin i Tsjekkia, sier Sandnes.

For noen uker siden var VIF-direktøren på Tromsø-visitt.

– Da inviterte Zdenek meg ut på middag. Han er en fantastisk type, som virkelig verdsetter folkene rundt seg, sier Sandnes.

Bowling-duell med «Mange»

Og i TIL-garderoben er Ondrasek en populær lagkamerat.

– Han har funnet sin plass i garderoben og er med og bidrar til den gode harmonien og den gode lagånden vi har, sier kaptein Miika Koppinen, som har snakket med mye tsjekkeren etter at han kom til klubben.

Ved siden av Koppinen på ergometersykkelen dagen etter 1-1-kampen mot Mjøndalen sitter Remi Johansen.

Bowling-duell

Zdenek Ondrasek kobler av med bowling sammen med Magnus Andersen.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Jeg har mye kontakt med Zdenek. Han er en veldig fin type, sier Johansen.

Selv kobler Ondrasek gjerne av fra fotballen med at parti snooker – eller en bowling-duell – sammen med lagkameratene. Ofte med Jarek Fojut, Benny Lekstrøm og Magnus Andersen. Eller Kent-Are Antonsen.

– Det er viktig å koble av. Snooker er vanskelig og du må virkelig konsentrere deg. Det er godt for mentaliteten, sier Ondrasek.

Han overlater køen til Benny Lekstrøm. Og utfordrer i stedet Magnus Andersen til bowling-duell.

– «Mange» er god, men jeg er bedre, smiler Ondrasek, som kaller Magnus for «Mange».

Bli med Zdenek Ondrasek, Magnus Andersen og Jaroslaw Fojut på en snookerrunde:

Zdenek Ondrasek kobler ofte av med et slag snooker eller en bowling-duell med lagkameratene.

Zdenek Ondrasek kobler ofte av med et slag snooker eller en bowling-duell med lagkameratene. Se hvem som var best å bowle av Ondrasek og Magnus Andersen. Foto/redigering: Gunnar Grindstein.

Andersen ypper seg, men må gi tapt for toppscoreren etter fire runder sammenlagt.

– Han har den høyeste enkeltscoren av oss, sier øksfjordingen.

Vond stortå og kutt over øyet

Fire sting over det venstre øyet etter en smell i kampen mot Mjøndalen plager ikke Ondrasek lenger.

Ondrasek med kutt over øyet

Slik så Zdenek Ondrasek dagen etter smellen han fikk i 1-1-kampen mot Mjøndalen på Alfheim.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Men øyet var helt gjenklistret da jeg våknet tirsdag morgen, sier Ondrasek.

Verre er det med den høyre tåa, som har vært mer enn litt øm siden han sparket i stanga i frustrasjon mot Bærum 16. mai.

– Før kampen mot Mjøndalen kjentes det ikke bra ut. Jeg ble testet klokken 14.00. Og trodde at det ikke gikk. Men jeg sa til Steinar (Nilsen) at jeg skulle prøve, sier Ondrasek.

– Jeg ville gjøre som Diego Costa. Jeg ville prøve. Og kjempe som f..... Og score mål før det var spilt 10 minutter, smiler Ondrasek, som satte inn 1–0 etter ni minutter. Og spilte hele kampen – selv etter en smell i hodet, fire sting og en stor bandasje rundt hodet.

– Spiller du mot Kristiansund på Alfheim på torsdag?

– Ja, jeg regner med det. Hodet er ikke noe problem, i hvert fall, sier Ondrasek.

5 mål på 10 kamper

Han står med fem seriemål på ti kamper.

– Det kunne vært bedre, men det kunne også vært verre. Det var godt å score igjen nå sist kamp. Men i den perioden jeg ikke scoret, var det andre som tok ansvar. Og det er tross alt det viktigste at vi vinner, ikke hvem så scorer, sier Ondrasek.

Se alle Ondraseks seriemål hittil i år:

Her ser du Zdenek Ondraseks fem seriemål denne sesongen - mot FFK borte, Alta hjemme, Hønefoss borte, HamKam hjemme og Mjøndalen hjemme.

Her ser du Zdenek Ondraseks fem seriemål denne sesongen – mot FFK borte, Alta hjemme, Hønefoss borte, HamKam hjemme og Mjøndalen hjemme. Redigering: Gunnar Grindstein. Fotografi: Daniel Lilleng.

– Fortsatt trygg på at dere rykker opp?

– Vi ligger på 2. plass og har stort sett gjort det veldig bra. Et par dårlige kamper, kanskje. Men vi er med i toppen. Og vi vil bli bedre, sier Ondrasek.

Om han blir ut sesongen i TIL – eller selges i sommer, gjenstår å se.

– Jeg vet ikke, vi får bare skje hva som skjer. Jeg vil bare fokusere på å score mål og bidra til at TIL rykker opp. Klubben har hjulpet meg så mye. Og jeg vil gi tilbake. Et opprykk vil være perfekt, slutter Zdenek Ondrasek til NRK.

De siste ti års toppscorere i TIL: