Ekstremværet Mons kommer tirsdag

Ekstremværet Mons kommer tirsdag og onsdag til å ramme Namdalen, Helgeland, Saltfjellet og Sør-Salten. Det ventes store nedbørsmengder og fare for omfattende oversvømmelser.

Polart lavtrykk over Nøss i Andøy

DÅRLIG VÆR: Det blir en meget våt nyttårsfeiring i Nordland. På bildet ser vi et lavtrykk som kommer inn over Nøss i Andøy søndag.

Foto: Bent Ribe

Meteorologene gikk ut med ekstremværvarselet mandag formiddag.

– Det ventes lokalt mye nedbør med 50-100 millimeter på 24 timer på tirsdag, og opp mot 150 millimeter på 24 timer på onsdag. Det vil føre til raskt stigende vannføring, sier vakthavende meteorolog Justyna Wodziczko ved Vervarslinga for Nord-Norge til NRK.

Mildvær og mye nedbør i form av regn kan føre til omfattende oversvømmelser på utsatte steder, legger hun til.

– På lavlandet vil temperaturene stige. I Brønnøysund venter vi rundt ni plussgrader, i Bodø rundt sju mens det i Mo i Rana blir fem grader i morgen og onsdag.

Nedbørsmengdene kan føre til svært glatt føre både på lavlandet og i høyden. I tillegg blir det en god del vind.

– På utsatte steder kan det bli opptil sterk kuling. Fjellovergangene kan få et par plussgrader, og nedbøren ventes å komme ned som regn. Det kan gi utfordrende kjøreforhold.

– En alvorlig situasjon

Vakthavende hydrolog Erik Holmqvist ved NVE forteller at de oppgraderer flomvarslet sitt til oransje nivå. Varslet gjelder fra nord i Nord-Trøndelag og opp til Bodø, forteller han til NRK.

– Det at vi får såpass store nedbørsmengder to dager på rad kan gi en alvorlig situasjon. Her snakker vi om nedbørsmengder med et gjentaksintervall på mellom fem og femti år.

Han råder folk til å holde avløpsveiene åpne, og varsle fra til kommunen dersom man oppdager problemer.

– Dette er mye nedbør, selv til Nordland å være. Vi følger situasjonen og vurderer om vi må gå opp til faregrad rødt, som er det høyeste farenivået.

Stor skredfare

Snøskredfaren er flere steder i nord er oppjustert til 4, det nest høyeste nivået. For Svartisen gjelder dette fra mandag, mens det fra tirsdag ventes øking til stor skredfare i Balsfjord, Bardu, Lofoten, Lyngsalpene, Narvik, Senja, Tromsø og Vesterålen.

Snøskredfaren ligger på nivå 3 – betydelig – i Fjordane, Romsdal, Sunnmøre og Trollheimen.

Lavtrykk fra sør

Det er et lavtrykk sør for Grønland som fører med seg mild og fuktig luft inn mot Nord-Trøndelag og sørlige Nordland. Dette gir en vedvarende situasjon med mye nedbør og stigende temperaturer i området.

Det forrige ekstremværet, Lena, rammet Hordaland og Sogn og Fjordane i august i år og brakte sterke vindkast. Tradisjon tro har det neste ekstremværet fått et mannsnavn på M.