Hopp til innhold

Vepsestikk kunne drept valpen

Fire-fem vepsestikk sendte husky-valpen i sjokk på få minutter. Eieren har aldri sett så mye veps som i år, og anbefaler hundeeiere å ha medisiner i bakhånd.

Valpen Lille Flæske og moren Ribs

VEPSEDRAMA: Alasahuskyen Ribs gravde i vepsebolet, men valpen hennes – Lille Flæske på sju uker – tok støyten. Heldigvis hadde naboen medisin på lur.

Foto: Magnus Gorter Voie

Det begynte med at en nysgjerrig alaska-husky gravde litt i et vepsebol. Sekunder seinere hylte alle de sju valpene hennes av smerte.

– Det strømmet på med jordveps. Det er enormt av dem i år, sier hundekjører Magnus Gorter Voie på Vagabond Husky i Pasvik i Finnmark.

Valpene i kullet er bare sju uker gamle. Det gikk bra med de fleste, men for Lille Flæske ble det fort mer dramatisk.

– Han gikk inn i sjokk. Han ble helt døsig og forsvant fra bevissthet. Jeg løftet ham opp og så at bakføttene stivnet. Etter hvert fikk han krampe, og da var gode råd dyre.

På vakttelefonen til Kirkenes Dyreklinikk fikk han tips om å gi valpen Prednisolon. Da var det gått et kvarters tid siden hundene ble stukket.

Anbefaler medisin

Tilfeldigvis hadde også naboens hunder blitt stukket nylig, så han hadde legemiddelet liggende.

– Vi fikk gitt Lille Flæske en halv tablett. Etter hvert ble det litt mer liv i ham. Krampene slapp taket. Plutselig var det som å trykke på en knapp. Da var han helt fin og sprang bort rett bort til vannskåla.

– Jeg anbefaler alle som har bikkje og går i skogen nå på høsten å snakke med veterinær og få resept for dette middelet. For det er voldsomt med veps i år, sier Gorter.

Jordveps

Jordvepsen opptrer i uvanlig store mengder i år, mener hundekjører Magnus Gorter Voie.

Foto: Åsmund Asphaug

Han regner med at tispa Ribs ikke var stukket av veps tidligere, ettersom hun da ville lært.

– De er jo hunder. Det er ikke alle som er så veldig smarte, selv om vi liker å tro det.

Valper mer utsatt

Terje Høiland er veterinær ved Kirkenes Dyreklinikk, og tok imot telefon om vepsestikk fra både Gorter og en annen hundeeier søndag.

Han understreker at vepsestikk svært sjelden gir alvorlige konsekvenser, og vil ikke skape et hysteri som får hundeeiere flest til å tro at de alltid må ha med medisin.

Likevel åpner han for å skrive ut Prednisolon på forhånd dersom eierne mener hundene er i risikosonen – og langt fra veterinær.

– Valper og eldre hunder er mer utsatt. De kan bli veldig dårlige etter en time eller to. I verste fall kan de dø hvis et stikk tetter luftveiene. Får de mange nok stikk, kan de også gå i sjokk og dø av det, sier Høiland.

Hunder som blir svært syke trenger normalt bare Prednisolon en dag eller to; noen ganger også intravenøs væske.

– Men de aller fleste hunder vil altså kurere seg selv, avdramatiserer Terje Høiland.