Hopp til innhold

Tosifret antall ulovlige droneflyvninger:– Har økt mens Arctic Bolt har pågått

Under øvelsen Arctic Bolt i Indre Troms forbereder norske soldater seg på et nytt Nato-oppdrag i Litauen. Mens øvelsen pågår har det vært flere ulovlige droneflyvninger i området.

Arctic Bolt

Et tosifret antall ulovlige droneflyvninger har blitt meldt inn mens militærøvelsen Arctic Bolt har pågått.

Foto: Trygve Grønning / NRK

– Det vi vet med sikkerhet er at observasjonene rundt Bardufoss flystasjon har økt mens Arctic Bolt har pågått, sier politiinspektør Ole Johan Skogmo.

Foreløpig vet ikke politiet hvem som står bak de tosifret antall ulovlige droneflyvninger som har foregått innenfor midlertidige forbudssoner og den permanente forbudssonen omkring Bardufoss flystasjon den siste uken.

– På nåværende tidspunkt har vi ikke sikre holdepunkt for verken det ene eller det andre. Det kan være alt fra nordlysturister, til folk som ønsker å fremstå som nordlysturister.

Enkelte droner skal ha vært så nært flyplassen at det har vært vurdert om flytrafikken kan gå som normalt.

– Dronene har vært nært nok til at de har blitt observert av de objektene de ikke har lov til å fly i nærheten av, sier Skogmo.

Avisen Nye Troms skrev først om saken.

Politiinspektør Ole Johan Skogmo.

Politiinspektør Ole Johan Skogmo melder om økt ulovlig droneaktivitet under øvelsen Arctic Bolt.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Norske soldater til Litauen

Flere av soldatene som er med på øvelsen skal til Rukla i Litauen etter nyttår for å bistå i det forsterkede militære nærværet i landet. Fredag fikk de besøk av landets utenriksminister, Gabrielus Landsbergis.

– Vi er må være forberedt til å forsvare våre land. Ikke bare på papiret, men med det dere har her, det vi har i Litauen, og det de andre allierte har, sier Landsbergis.

Han mener krigen i Ukraina gjør Natos tilstedeværelse i hjemlandet enda viktigere.

– Vi må være forberedt, fordi Russland har bevist at de er et aggressivt land, klare til å bruke dødelig kraft mot sine naboer.

Gabrielus Landsbergis, utenriksiminster Litauen, og Anniken Huitfeldt, norsk utenriksminster, på øvelse i Indre Troms. Arctic Bolt.

Gabrielus Landsbergis, utenriksminister i Litauen, og Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt fikk i dag komme tett på under årets øvelse Arctic Bolt.

Foto: Trygve Grønning / NRK

Demonstrerer samhold

Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt mener det er viktig at Nato-landene trener sammen og demonstrerer samhold slik at de landene nærmest Ukraina vet dem har støtte.

– Når vi sender våre norske soldater dit, så er det for å berolige dem, så de vet at de har allierte på deres territorium i tilfelle noe skjer, sier hun.

Kaptein Torbjørn Hanstad i 2. bataljon er en av dem som skal til Litauen etter nyttår som en del av en multinasjonal bataljon.

– For vår del er det et veldig relevant oppdrag, spesielt i forhold til situasjonen i Europa akkurat nå. Dette er en selvfølgelig ting å gjøre for oss.

Kaptein Torbjørn Hanstad i 2. bataljon på Skjold

Kaptein Torbjørn Hanstad sier det er en selvfølge for dem å dra til Litauen nå.

Foto: Trygve Grønning / NRK

– Ser hardere i kikkerten

Rolf Ytterstad, talsmann i Hæren, sier de ulovlige droneflyvningene ikke har påvirket øvelsen i nevneverdig grad.

– I hæren har vi fått inn ni meldinger om droner den siste uken, i størst mulig grad fra våre egne. Hvor mange av disse som er reelle droner er vi usikker på.

Han mener det er bedre å få inn en melding for mye enn en for lite, og er klar på at god trening og øving gir god beredskap.

– Vi er mer skjerpet og ser litt hardere i kikkerten.

Politiinspektør Skogmo ser svært alvorlig på den ulovlige droneaktiviteten.

Så langt har politiet ikke pågrepet noen som har operert innenfor flyforbudssoner med drone. Straffesak er blitt opprettet og politiet jobber i samarbeid med militærpolitiet og PST.

– Hvor sannsynlig er det at noe av droneaktiviteten er utenlandsk etterretning?

– Det er helt umulig å svare på all den tid vi ikke sitter på noen av dronene. Det blir rene spekulasjoner, sier Skogmo.

Rolf Ytterstad

Talsmann i Hæren, Rolf Ytterstad, sier til NRK at den ulovlige droneaktiviteten ikke har påvirket den militære øvelsen.

Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret

Les også: Spionsiktet gjesteforsker ved UiT varetektsfengsles i fire nye uker

Spionsiktede Mikhail Valeryevich Mikushin som valgkampmedarbeider
Spionsiktede Mikhail Valeryevich Mikushin som valgkampmedarbeider