Hopp til innhold

Uenighet om Yalda-dekningen

Ekspertene strides om mediedekningen i asylbarnsaker.

Yalda, familien hennes og ordfører Jens Johan Hjort

Kampen til Yalda og hennes families sin kamp om å få bli i Norge har blitt fulgt tett av media. Her er familien sammen med Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort.

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

11-åringen Yalda i Tromsø er en av flere asylbarn som har vært svært fremme i media. Og bruken av barn som Yalda i dekningen av slike saker var tema i mediekonferansen Svarte Natta i Tromsø i helga. Blir asylbarna brukt av pressen, var spørsmålet.

Ikke til skade

Willy-Tore Mørch

Professor Willy-Tore Mørch.

Foto: Universitet i Tromsø

Psykolog og professor Willly Tore Mørch i Tromsø var kanskje noe overraskende positiv til dekninga av sakene.

Han mener det er godt for asylbarn som Yalda å fronte sin sak i media.

– Det som skader disse barna er den håpløse situasjonen de befinner seg i når saken ikke får en avgjørelse. Det er det som er skadelig. Pressedekningen er etter mitt syn småting i forhold til den situasjonen de er i i utgangspunktet, uttalte Mørch.

Mener dekninga blir for tettt

Anna Grøndahl Larsen, medieviter fra Universitetet i Oslo har gått gjennom avisdekningen i Bergen og Tromsø i disse sakene. Hun er kritisk til at media går for tett på barna:

– Det illustrerer ikke de problemene de er tenkt å illustrere. Det illustrerer bare en familie og et barn som har det vondt. Jeg tror særlig asyl- og innvandringsfeltet er vanskelig å forstå, fordi man ikke kan relatere det til sin egen virkelighet. Derfor trenger man eksemplene, men det er noe med graden av fokus på enkeltpersonene, sier Grøndal Larsen.

Forsvarer dekningen

Sjefsredaktør Jørn Christian Skoglund i iTromsø sier at den personlige historien om Yalda var helt avgjørende for omfanget av deres dekning av saken.

– Uten Yalda sitt ansikt på denne saken, hadde dette vært en sak som i beste fall hadde fått to oppslag hos oss. Det hadde ikke blitt det engasjementet rundt saken, sier Skoglund.

Han forsvarer også måten hans avis har tatt side i saken.

– Denne saken og andre slike tilfeller i Norge lukter litt kampanjejournalistikk i perioder. Men det gjør vi med åpne øyer, ut i fra at vi driver en maktkritikk, sier Skoglund.