Hopp til innhold

Vitne i Yalda-saken: – Godt system for å få til familiegjenforening i Moldova

Onsdag er det vitnene sin tur i Yalda-saka i Oslo tingrett.

Yaldas foreldre i retten

Foreldrene til Yalda, Maria Gazul (t.h.) og Abdul Djabar Bahadori (t.v.) flyttet til Norge i 2005 for å søke om asyl. Nå kjemper de for andre gang i Oslo tingrett om å få bli i Norge og Tromsø. Bak: advokat Arild Humlen.

Foto: Stine Hommedal / NRK

– Moldovas system for å få til familiegjenforening ligner vesteuropeiske lands system, sa landrådgiver Hans-Arne Kjelsaas i Landinfo, da han vitnet i Yalda-saken i Oslo tingrett onsdag.

Kjelsaas er innkalt av regjeringsadvokat Jørgen Vangsnes for å redegjøre for forholdene i Moldova, og muligheten for familiegjenforening i landet.

Ronja Trolie

Ronja Trolie i Støttegruppa for Yalda.

Foto: Petter Strøm / NRK

11 år gamle Yalda Bahadori og familien kjemper om å få fortsette å bo i Norge og i Tromsø.

Frykter splittelse

Familien frykter at de blir splittet dersom de blir sendt ut av Norge, fordi Yaldas far er fra Afghanistan og moren fra Moldova.

Utlendingsnemnda mener at det ikke er grunnlag for å gi familien opphold i Norge, og at familien ikke står i fare for å bli splittet – da de kan få familiegjenforening i morens hjemland Moldova.

Støttegruppa for Yalda er i Oslo for å vise sin støtte til familien.

– Må aldri splittes

– UNE mener at familien kan splittes mens de søker om familiegjenforeing. Vi mener at de ikke aldri bør splittes, for nå har de vært igjennom nok, sier Ronja Trolie i Støttegruppa til NRK.

Det er andre gang familiens sak behandles i Oslo tingrett, og vitner er innkalt av familiens advokat Arild Humlen var først ut på dag to av saka.

– Oppfatter Yalda som tromsøværing

Regjeringsadvokat Jørgen Vangsnes

Regjeringsadvokat Jørgen Vangsnes i Oslo tingrett onsdag.

Foto: Stine Hommedal / NRK

Vitnene som var innkalt av advokat Arild Humlen forteller om en jente som snakker godt norsk og framstår godt integrert, men som er preget av usikkerheten rundt familiens situasjon.

– Yalda ser på seg selv som norsk. Det er sånn hun blir oppfattet av de andre elevene også, som tromsøværing og norsk, sa kontaktlæreren hennes, Belinda Olaissen, i retten onsdag morgen.

Yalda og foreldrene Maria Gazul og Abdul Djabar Bahadori flyttet til Norge i 2005 for å søke om asyl.

– Kan bli gjenforent

Familien fikk avslag, og siden Yaldas far er fra Afghanistan og moren fra Moldova, risikerer de å bli splittet om de sendes ut av landet. Yalda og moren blir da sendt til Moldova og faren til Afghanistan.

I fjor vant Yalda fram i Oslo tingrett, men avgjørelsen ble anket og Utlendingsnemda, fattet et nytt vedtak om utvisning av henne og familien hennes fra Tromsø og Norge. Derfor har familien stevnet staten på nytt.

Advokat er usikker

– Vi har ikke kommet noe nærmere enn avklaring på om familien til Yalda vil kunne få gjenforening i mors hjemland Moldova.

Det sa familiens advokat, Arild Humlen, i sin prosedyre i Oslo tingrett i dag.

– I utvisningsvedtaket til far står det at han skal til Afghanistan, Yalda og mor skal til Moldova. Vi vet ikke om det vil være mulig å få gjenforening frå Afghanistan til Moldova.

Humlen mener retten må vektlegge at risikoen for at familien blir langvarig splittet, og at det kan påføre barnet helsemessige skader.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Yalda-rettssak

Mange viste sin støtte til Yalda Bahadori da rettssaka starta i Oslo tingrett tirsdag.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

– UNE kan være forutinntatt

Da rettssaken startet tirsdag la Humlen ned påstand om at UNEs vedtak om å avslå asylsøknaden blir erklært ugyldig.

Humlen stilte også spørsmål ved habiliteten til Utlendingsnemda.

– Utlendingsnemnda kan være forutinntatt, og ikke uavhengig og nøytral i Yalda-saken, sa Humlen i retten tirsdag.

Humlen viser til at selv om UNE anket da Yalda vant i tingretten i fjor, fattet de også et nytt vedtak i saken samtidig.

– Jeg har ikke funnet lignende saker, så dette er kompliserte og lite omtalte rettslige spørsmål, sier advokaten til Yalda.

– Forpliktet

Advokat Arild Humlen

Advokat Arild Humlen i Oslo tingrett onsdag.

Foto: Stine Hommedal / NRK

Utlendingsnemnda mener på sin side at de var forplikta til å gå igjennom saka til Yalda og familien på nytt.

– At UNE skal være inhabile er en ny påstand som ikke har vært oppe før. Det er en påstand som ikke kan føre frem at UNE ikke skal kunne vurdere saker på nytt når de er anket, sa regjeringsadvokat Jørgen Vangsnes i retten tirsdag.

Årsaken til det var ifølge Vansnes at familien i sist runde påberopte seg nye omstendigheter.

– Slike nye omstendigheter forplikter UNE til å gå igjennom saken på nytt, sier Vangsnes.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark