Tromsø tar imot 70 syriske flyktninger

Byrådet dropper forutsetningen om å få dekt kostnadene av staten, og åpner dørene for flyktningene i Europa.

Syriske flyktninger i Sanliurfa

Tromsø kommune vil ta imot de syriske flyktningene de har sagt ja til.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Valglogo

– Vi setter i gang og gjør oss klar til å ta imot de 70 flyktningene vi har sagt vi skal ta imot, på grunn av den akutte krisen som nå skjer i Europa og i Midtøsten, sier byrådsleder i Tromsø kommune, Øyvind Hilmarsen (H).

I mai vedtok kommunestyret i Tromsø kommune at de skulle ta imot 70 ekstra syriske flyktninger, men under forutsetning av at alle de økonomiske kostnadene ble dekt av staten.

Men på grunn av den ekstraordinære situasjonen har byrådet diskutert saken lørdag, og satt i gang arbeid for å varsle regjeringen om at de er klar til å ta imot flyktningene.

– Vi har hele tiden vært positiv til dette, men på grunn av vedtak i kommunestyret har vi forholdt oss til det. Men denne krisen er for stor og alvorlig til at vi kan gjøre det til en valgkampsak, sier Hilmarsen.

Øyvind Hilmarsen

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) mener Tromsø må bidra i dugnaden.

Foto: Thomas Sørensen

Oppfordrer nabokommunene

Nå oppfordrer han også andre kommuner i Troms til å åpne armene.

– Det er en flyktningkrise i Midtøsten og Europa som de europeiske lederne nå tar ansvar for, og Tromsø skal selvfølgelig også være med på dugnaden for å ta imot flere flyktninger, sier byrådslederen.

– Så klart skal vi ta vårt ansvar.

Hilmarsen annonserte tidligere lørdag at byrådet støtter Flyktninghjelpen med 100.000 kroner.

Stemte for «klausul»

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Kristin Røymo fortalte til NRK tidligere i dag at hun kom til å innkalle til kommunestyremøte hvis ikke byrådet snur i saken.

– Vi har gjort et vedtak, men byrådet blokkerer mottaket med klausul om å få garanti fra staten om å få dekt utgiftene. Men kommunen får dekt alle sine utgifter til flyktninger, så det er ingenting som gjør at dette kommer til å tappe oss for penger, sier Røymo.

Ingrid Kielland

Ordførerkandidat for SV, Ingrid Kielland, er glad kommunen nå ser alvoret i situasjonen i Europa og Midtøsten.

Foto: Privat bilde

Satte «all time high»

Flyktningtjenesten i Tromsø bosatte hele den ordinære kvoten på 115 flyktninger for 2015 før Sankthans, og fikk mye skryt fra ordfører Jens Johan Hjort (H).

Byrådet har tidligere regnet ut at det vil koste kommunen 25 millioner kroner å ta imot de 70 ekstra syriske flyktningene.

Men ordførerkandidat for SV, Ingrid Marie Kielland, mener integreringstilskuddet kommunen får fra staten på 16 millioner kroner i fem år framover, overgår kostnadene.

– Vi har gått i overskudd på integreringstilskudd i flere år, og vi er veldig glad for at byrådet nå ser at det er riktig å legge denne diskusjonen bort, og gjennomfører vedtaket fra kommunestyret, sier Kielland.

– Det er en akutt situasjon, og vi er veldig glad for at Tromsø kommune tar sitt ansvar i denne situasjonen.

Nyheter fra Troms og Finnmark