Hopp til innhold

Troms og Finnmark vil ta imot åtte ganger så mange flyktninger som regjeringen

Kun skall av telt og brakker står igjen etter brannen i flyktning- og migrantleiren Moria. Regjeringen henter 50 personer, men kommunene i Troms og Finnmark vil bosette 400.

Brann i Moria-leiren på Lesvos.

Kommuner i Troms og Finnmark mener at regjeringens forslag om å ta imot 50 flyktninger ikke monner.

Foto: Manolis Lagoutaris / AFP

Det er åtte ganger så mange som de 50 flyktningene regjeringen har bestemt at de vil ta imot.

Ordfører i Vadsø Wenche Pedersen (Ap) kan ta imot flyktninger om så i dag. Kommunestyret i byen vedtok allerede i desember i fjor at de i 2020 ville ta imot 30 flyktninger.

Så langt har de kun fått én.

– Vi har ledig kapasitet til 29 i hvert fall og kan ta imot disse på dagen. Vi har bygget opp kapasiteten og er klar.

Brannen i flyktning- og migrantleiren brøt ut natt til onsdag. Det meste er ødelagt, kun skall av telt og brakker står igjen.

Det brenner fortsatt i leiren torsdag morgen.

– Større hjerte enn regjeringen

Selv om det er mange kommuner som nå sier klart og tydelig at de vil ta imot flere flyktninger fra Moria-leiren, hjelper det lite om regjeringen ikke er interessert.

– På sett og vis kan det se ut som om kommunene i denne sammenhengen har et større hjerte enn det regjeringa har, sier Pedersen.

Ønsker 37 til Alta

I Alta er også ordfører Monica Nielsen (Ap) klar til å huse nesten like mange flyktninger som de 50 regjeringen onsdag sa at Norge totalt ville ta imot.

– Vi har et systemet for mottak av flyktninger vi har bosatt mange i løpet av årene og vi har apparatet på plass. Vi ønsket å ta imot 37 i år, men har bare fått mulighet til å bosette åtte.

Partikollega i Vadsø, Wenche Pedersen, håper presset fra mange av landets ordførere skal bevege regjeringen med Høyre i spissen.

– Norge er et rikt land og vi bør gå i front når det gjelder å hjelpe folk i nød.

Frp har frontet at de ønsker så få flyktninger til Norge som mulig og i Oslo Frp er stemningen at de ikke ønsker en eneste flyktning.

Leder i Alta Frp, Odd Erling Mikalsen, sier til NRK torsdag morgen at de ikke har rukket å diskutere krisen som har oppstått i Moria-leiren internt partiet.

– Jeg vil derfor ikke kommentere saken nå. Jeg regner med det er mange i partiet som har sterke meninger om dette.

Brann i Moria-leiren på Lesvos.

Natt til onsdag var det kraftig brann i Moria.

– God erfaring med å bosette

Fylkesråd for utdanning, og politisk ansvarlig for fylkeskommunes integrerings- og bosettingsarbeid, Bjarne Rohde (SV) mener regjeringens håndsrekning til flyktningene er forsvinnende liten.

– Når katastrofen er et faktum er dessverre svaret altfor svakt. Regjeringen gjør altfor lite, altfor sent. Det er skuffende og da må vi vise at vi vil trå til, sier han.

– 13 000 mennesker har mistet tak over hodet og alt de eier, sier Rohde.

Han sier det er viktig å sende et signal til regjeringen om at de må øke antallet. 50 personer er altfor lite.

– Vi i nord er klare til å hjelpe folk på flukt, som nå har mistet sitt provisoriske hjem i den katastrofale brannen i flyktningleiren. Her har vi plass, og vi har mange gode erfaringer med å bosette flyktninger, sier Rohde.

– Det er plass

400 flyktninger skulle komme til Troms og Finnmark i løpet av 2020. Men på grunn av koronapandemien har ikke dette skjedd.

– Derfor er det plass til de 400 flyktningene i nord, sier Rohde.

Han har ikke vært i dialog med regjeringen om dette ennå, men han er innstilt på å ta det videre og synliggjøre at det ikke er kommunene det står på.

– Det er regjeringa selv som setter begrensninger.

– Vi er selvfølgelig i en krisesituasjon og skal selvfølge kunne ivareta et smittevern i en mottakssituasjon, men vi er nødt til å handle når mennesker er i en så akutt situasjon som det som er tilfellet nå.

Hvordan skal man håndtere dette med integrering når det kommer et så stor antall på en gang?

– Vi har gode eksempler på at det har vært gjennomført før. Vi skal ikke lenger tilbake enn 2016 der det ble bosatt 1000 i Troms og Finnmark.

Tomme hotell

Han påpeker at kommunene kan snu seg raskt rundt. Blant annet står det mange tomme hotell rundt i landsdelen, som følge av koronasituasjonen.

– Dette her er snakk om å handle i en akutt situasjon og da er det klart at man må innføre noen midlertidige tiltak inntil videre.

Rohde mener heller ikke frykten for koronasmitte kan hindre Norge i å hjelpe i en krisesituasjon.

Han får støtte av flere ordførere, som blant andre Hammerfest-ordfører Marianne Sivertsen Næss som mener tallet på 50 ikke monner.

– Det er altfor lite. Norge må kunne gjøre mye mer. Vi har ressurser til å hjelpe, og her må norske myndigheter ta ansvar, sier Sivertsen Næss (Ap).

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) mener at kommunen han styrer kan ta imot 50 alene.

– Vi har kjemperessurser i Norge, og der er det en humanitær krise. Da er det smålig å bare skulle ta imot bare 50 personer inn til landet. Vi er nødt til å ta imot flere.

Norsk Moria-frivillig fortviler – håper leiren aldri bygges opp igjen

Flere nyheter fra Troms og Finnmark