Hopp til innhold

– La fjorden vår leve!

Med lenker, kamprop og plakater skal Natur og Ungdom stoppe gruveplanene i Repparfjord. Lørdag var et 50 talls ungdommer samla for å trene på sivil ulydighet.

Med lenker, kamprop og plakater skal Natur og Ungdom stoppe gruveplanene i Repparfjord. Lørdag var et 50 talls ungdommer samla for å trene på sivil ulydighet.

Natur og Ungdom trener på hvordan de skal gjennomføre sivil ulydighet i protest mot gruveutslipp i Repparfjord. Video: Jan Harald Tomassen

– Vi vil ikke at noen skal kaste gruveavfall i fjorden vår, sier Karianne Oppgård Andersen.

Hun har sammen med makkeren akkurat festa hengelåsen på lenkene og satt seg i posisjon på grustaket ved Folldal verk i Repparfjord. Målet er å aksjonere for å hindre søknaden om å dumpe gruveavfall i Repparfjorden i Vest-Finnmark.

– Jeg gruer meg litt. Å bli båret vekk fordi man gjør noen ulovlig er jo ikke artig, selv om man tror på saken, sier Andersen.

Karianne O. Andersen

Karianne Oppgård Andersen gruer seg litt til det blir virkelighet, men vil kjempe for det hun tror på uansett.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Skal være klare

Natur og Ungdom-leder Arnstein Vestre har akkurat gitt sine instruksjoner for hvordan man best lenker seg sammen for å gjøre politiets oppgave vanskeligst mulig. Ungdommene vet godt at det de driver ikke er lovlig.

– Sivil ulydighet handler om å bryte loven. Det er noe vi gjør fordi vi har en personlig og moralsk overbevisning om at det er feil å drive gruvedeponi, og at det er mer rett å bryte loven for å hindre det, sier Vestre.


Han forklarer at de aksjonene som de planlegger vil være å fysisk hindre etablering av anleggsveier og lignende. Ungdommene sier at dette ikke er noe de gjør fordi de synes det er gøy.

Naturvernsleder Vestre understreker at det blir fredelige, ikkevoldelige aksjoner.

Fra hele landet

I følge Natur og Ungdom står 250 stykker på aksjonslista for å hindre sjødeponiet, og lista vokser stadig.

Treningsleiren i Kvalsund lørdag samlet ungdommer fra store deler av landet. Sigbjørn Løland Torpe kommer fra Sogn og Fjordane. Der er Førdefjorden i samme situasjon som Repparfjord.

– Vi har en felles sak som vi jobber for, derfor er jeg her. Vi må vise at vi står sammen mot dumping av gruveavfall i fjordene, sier Torpe.

Sigbjørn Løland Torpe

Sigbjørn Løland Torpe har reist fra Sogn og Fjordane og til Repparfjord for å kjempe mot gruveutslipp i norske fjorder.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK