Hopp til innhold

Smittevern? Null problem. Det er jo ikke folk i restauranten

Restaurantene i Hammerfest får holde åpent under koronabølgen. Etter et ras av avbestillinger er smittevernreglene deres minste problem.

Marius Heitmann

Marius Heitmann er daglig leder ved Fresh Café og Bar i Hammerfest. Han har nesten ikke hatt gjester den siste uka.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Det har vært stille og rolige dager. Det viser at folk tar samfunnsansvar og holder seg hjemme.

Marius Heitmann er daglig leder for Fresh Café & Bar i Hammerfest. Han er pålagt å sørge for god avstand mellom gjestene, men det går av seg selv i disse dager.

Onsdag kveld for en uke siden testet to sykehusansatte og en innbygger i byen positivt for korona. Det var bare en forsmak på det som skulle komme, men likevel nok til at folk i Hammerfest endret helgeplanene.

– I helga som var, var vi fullbooket fredag og lørdag. Så ramlet avbestillingene inn. Vi hørte det skjedde på alle spisestedene i byen, sier Heitmann.

– Vi får se det eneste positive oppe i dette: At folk er hjemme, så vi får kontroll på det fort.

Nå er kommunen en av de rødeste i Norge med 25 bekreftede smittetilfeller totalt.

Sporer smitten

Antall smittetilfeller er ventet å øke. Ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap) håper at de vil ha en viss kontroll på koronautbruddet i kommunen om en uke eller to.

Grunnen til optimismen er smittesporingen, som viser forbindelser mellom dem som er bekreftet smittet. Viruset er med andre ord ikke spredd overalt i lokalsamfunnet.

Restaurantsjefen deler håpet.

Fresh Café & Bar i Hammerfest

Håndspriten og registreringen er på plass – men ikke gjestene. Slik så det ut ved lunsjtider onsdag.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

– Vi har snakket om permitteringer, men vi velger å holde fortet enn så lenge. Forhåpentligvis varer det en uke eller to til – hvis folk er så flinke som de er nå. Da slipper vi å begynne å permittere folk, sier Marius Heitmann.

Stenger ikke ned

Hammerfest stengte ned under den første bølgen som traff Norge i mars, men kommunen har valgt å være mer målrettet med tiltakene i denne runden. Det betyr at de ikke vil pålegge offentlige steder å stenge dører med mindre det er strengt nødvendig.

– I mars hadde vi null kroner i omsetning. Nå er det litt, i hvert fall, sier Heitmann.

I tillegg til et fåtall gjester har han takeaway-løsninger som sysselsetter de ansatte i alle fall et stykke på vei.

– Nå er det viktig at folk bruker oss. Hvis det blir stengt i månedsvis her, risikerer vi at folk står igjen uten steder å gå til etterpå. Vi må finne den gylne middelveien.

Heitmann vil ikke tenke på et scenario der koronabølgen lammer Hammerfest i uker og måneder. Han satser på at dugnad og felles ansvar får byen fort på fote.

– Vi er jo glad for at folk gjør det de gjør nå som de holder seg hjemme. Og man får gjort mye andre ting man ikke har tid til ellers.

Nyheter fra Troms og Finnmark