Tok to timer fra pasienten var klarert for transport til ambulanseflyet kom

En kritisk skadd person var 9. mai rigget for transport med fly til UNN, men det tok to timer før ambulanseflyet ankom stedet. Pasienten var bevisstløs.

Luftambulanse - ambulansefly. Lufttransport sitt fly.

Ambulansefly på bakken i Tromsø, juni 2018.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

En bil med tre unge menn i 20-årene kolliderte i en murvegg i Vadsø natt til 9. mai. En av passasjerene døde senere som følge av ulykken.

I etterkant av hendelsen har Finnmarkssykehuset sendt ut et varsel til helsetilsynet. I dette varselet kommer det fram at det skal ha tatt to timer fra et luftambulansefly ble bestilt til flyet kom fram.

Varselet NRK har fått innsyn i, bekrefter ikke at det er ulykken i Vadsø det er snakk om. Men basert på NRK sine undersøkelser var det kun denne ene alvorlig ulykken i Finnmark på dette tidspunktet.

trafikkulykke vadsø, der en person omkom 9. mai 2020

Vraket fra trafikkulykken i Vadsø 9. mai.

Foto: privat

Krevde mer informasjon

I varselet står det at AMK Troms, som har ansvar for lufttransport i regionen, ble kontaktet av AMK Finnmark, som ba om helikopter og flyambulanse. Været var for dårlig til å sende Bell-helikopteret som var stasjonert i Kirkenes, men et SeaKing-helikopter med lege ble sendt fra Lakselv.

Samtidig ble det gitt beskjed om at AMK-Troms ville ha mer informasjon før de sendte flyambulanse. Situasjonen da var at to av personene var våkne med moderate skader, mens den tredje var bevisstløs og kritisk skadd. Personen ble intubert og var rigget for transport med fly.

Men det viste seg etter hvert at ambulanseflyet som skulle frakte den kritisk skadde pasienten til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) ikke var kalt ut. Det tok derfor to timer før pasienten ble fløyet fra Vadsø.

Hilde Sjurelv, driftssjef i Babcock Norge, sier til NRK at deres fly og personell var klare, men at de ventet på beskjed fra flykoordineringssentralen som avgjør om det skal sendes fly og hvilket fly som skal brukes.

Hilde Sjurelv

Babcock var klare til å rykke ut, sier Hilde Sjurelv, driftssjef i Babcock Norge

Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

Vil ikke kommentere varslet ennå

Ifølge dokumentet skal helsetilsynet ha besluttet at det ikke er nødvendig å opplyse saken med «stedlig tilsyn», og har dermed sendt saken videre til fylkesmannen. Stedlig tilsyn innebærer at et team fra Statens helsetilsyn besøker virksomheten og gjennomfører intervjuer med de involverte for å få opplyst saken.

Det er opp til fylkesmannen å vurdere om, og eventuelt hvordan, saken skal følges opp.

Finnmarkssykehuset skriver i en SMS at de ikke ønsker å kommentere varslet foreløpig, men fylkeslege Anne Grethe Olsen bekrefter at de har mottatt varslet og at de jobber med saken.

Anne Grethe Olsen, fylkeslegen i Troms og Finnmark

Anne Grethe Olsen, fylkeslege i Troms og Finnmark.

Foto: Marius Fiskum / Marius Fiskum

Det er foreløpig uklart når avgjørelsen om å sende flyet ble tatt og hvilken informasjon som har gått mellom SeaKing-helikopteret, AMK Finnmark og AMK Troms.