Sydenstemning i isødet

Temperaturer opp mot 16 grader i Longyearbyen og bading på den meteorologiske stasjonen på Hopen. Det er full sommer i Arktis.

– Jeg måtte ta frem globusen og vise turistene akkurat hvor de befinner seg. De forstår ikke helt ligninga mellom 78 grader nord og 16 varmegrader, ser du. Det alle sier når de snakker med oss, er at de bare må ut i finværet, sier Steinar Rorgemoen, daglig leder i Basecamp Spitsbergen.


I dag morges krøp temperaturen på termometeret til meteorolog Torgeir Mørk på Svalbard lufthavn opp til 16 grader.


Dette skjer få uker etter at fjorden utenfor Longyearbyen og ved Svea Nord-gruva var full av drivis, som skapte problemer for båttrafikken.

Kaffe i T-skjorte

– Jeg traff akkurat en kar utenfor. Han tok kaffen utenfor i bare T-skjorta, med termometeret på veggen like ved. Og han fikk det likevel ikke til å stemme, sier Rorgemoen.

Mange turister har heller ikke pakket T-skjorter når de skal på sommerferie i Arktis.

Basecamp har flere aktiviteter både til lands og i båt om sommeren, og selv om det på de fleste turene bare er en bonus med varmen, er det noen turer som ikke kan gjennomføres i den arktiske tropeheten.

– Vi kan ikke kjøre turer med hund og vogn når temperaturen er høyere enn 13 varmegrader. Da er det rett og slett for varmt for huskyene våre. De må få hvile, og masse væske, sier Rorgemoen.

Varmetopp på morgenen

Svaldbard i sommersol

Folk hygget seg utenfor Fruen i Longyearbyen på Svalbard.

Foto: Doreen Lampe

Også de fastboende lar seg begeistre av det varme været. Rorgemoen kan fortelle om smilende fjes, og bare armer i T-skjorter.

– Varmen begynte i går kveld. Jeg var på en kosetur til fjelltoppen Sukkertoppen ved byen, og det var utrolig å sitte på toppen og kjenne varmen klokka halv elleve om kvelden, sier han.

Etter varmetoppen på 16 grader på morgenen, har temperaturen sunket litt, til 15,8 grader. Mørk er usikker på hvordan temperaturen vil utvikle seg utover dagen.

– Vinden styrer dette. Den kan snu inn fra havet eller fjellene og da blir det kaldere. I morges hadde vi en bra tendens. Nå er den på vei ned, men den kan ta seg opp, sier meteorologen.


21,3 grader i juli

Den varmeste temperaturen som er målt i Longyearbyen i august er 18,1. Det skjedde i 1997. Utover det kjenner bare Mørk til et par andre tilfeller hvor temperaturen har vært over 16 grader i august.

Varmerekorden i Longyearbyen er fra juli 1979, da det ble målt 21,3 grader.

Også for ungene i Kullungen barnehage, byr det varme været på gleder.

– Spesielt de største ungene er veldig glade for å slippe bobledressen, og kunne gå i bukse og caps, sier Thea Beate Hansen.


Barnehagen benytter finværsdagen til å være ute hele dagen. Ungen holder på med aktiviteter som snekring, fotball og lunsj i sola.

– Kleskoden i dag er bukse, jakke, joggesko, caps og solbriller for dem som har. For ungene er det stort bare å slippe hansker, sier Hansen.

Bading på Hopen

Hopen

Også på Hopen, utenfor Svalbard, var det skyfri himmel og noen få varmegrader.

Foto: NRK

Også på den meteorologiske stasjonen Hopen har det vært strålende vær i dag, selv om det ikke har vært like varmt som i Longyearbyen.

– Her har vi sol fra skyfri himmel, og 6,3 varmegrader, sier stasjonskokk Mats Rafdal, en av fire som bor på stasjonen.

De har sendt bilder av hvordan de nyter den varme lufta, og en sjøtemperatur på 3,9 grader.