Hopp til innhold

Is stopper utskiping av Svalbardkull

 

Mariasundet i van Mijenfjorden Svalbard

Mariesundet er fullt av drivis

Foto: Trond Johansen /

Europa må foreløpig klare seg foruten. Rekordstore mengder drivis gjør det umulig for kullbåtene å ta seg inn van Mijenfjorden til utskipningskaia i gruvebyen Svea.

Båter på vent

Ytterst i van Mijenfjorden ligger det nå tre store båter som venter på å komme inn i fjorden for å laste kull.

Iskart 26.juli 2011

Slik lå isen ved Svalbard tirsdag 26.juli 2011

– Det er helt uvanlig at det er så store mengder drivis rundt Svalbard på denne tida av året, sier viseadministrerende direktør Dag Ivar Brekke i gruveselskapet Store Norske.

– Det er helt klart at dette betyr en forsinkelse i utskipningsprogrammet, sier han.

– Men det er heldigvis ikke kritisk for kundene våre og Store Norske kommer heller ikke til å tape penger på forsinkelsene, sier Brekke.

Les også:

Vinden har skylda

Akselsundet i van Mijenfjorden på Svalbard

Mye drivis i Akselsundet i leia inn til Svea

Foto: Trond Johansen

Nick Hughes er is-ekspert ved Meteorologisk institutt i Tromsø. Han gir vinden skylda for at båtene ikke kommer inn i van Mijenfjorden.

– Det har vært mye nordavind den siste tida. Det presser isen sørover mot Svalbard. Der tar havstrømmene på vestkysten tak i isen og fører den videre nedover langs kysten der den kan tette til fjordene, sier han.

– Hvor lenge vil problemene vare?
– Det er avhengig av vær og vind, men hvis det ikke blir tilført nye mengder av is kommer isen som nå sperrer fjorden til å brytes opp og forsvinne. Mer enn ei uke tror jeg ikke problemene vil vare, sier Nick Hughes.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark