Hopp til innhold

Svalbards frontfigur forlater øygruppa

Lederen av Longyearbyen lokalstyre de siste fire årene, Christin Kristoffersen fra Arbeiderpartiet tar ikke gjenvalg. Nå flytter hun til fastlandet.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen sier at hun er fornøyd med det hun forlater.

Foto: Grete R. Haldorsen

– Det er alltid et veldig vanskelig valg å flytte fra Svalbard. For der vil man jo egentlig leve og bo alltid. Men i hvert fall en periode, så har jeg noen familiære årsaker som gjør at det er greit for meg å være nærmere familien nå, sier hun.

Christin Kristoffersen begynte i 2009 å jobbe som forsknings- og studieleder på Universitetssenteret på Svalbard. To år senere ble hun innvalgt i Lokalstyret, og ble leder.

Svalbard står nå midt i en stor omstilling, der kullselskapet Store Norske har sagt opp 100 ansatte. Ringvirkningene i lokalsamfunnet begynner å merkes. Og for lokalstyrelederen har det vært en travel tid.

– Jeg føler at jeg sier nei til gjenvalg i en periode hvor vi har gjort veldig mye, eller egentlig alt vi har lovet at vi skulle gjøre. Vi har gjort alle de økonomiske grepene som gjør at vi står der vi trenger for den utviklingen som kommer, forteller Kristoffersen til NRK.

– Fornøyd med det jeg forlater

Christin Kristoffersen er spesielt fornøyd med at de har skaffet både næringsplan og 200 millioner til havneutvikling.

– Vi har fått lagt alle de rammene som skal til for utviklingen på Svalbard. Jeg kan si at jeg er fornøyd med det jeg forlater, sier hun.

Siden starten har lokalstyrelederen vært en frontfigur for Svalbard Arbeiderparti.

– Det er en enorm ære å ha fått lov til å gjøre det arbeidet for Longyearbyen som jeg har. Nå forlater man aldri Svalbard i et norsk perspektiv lenger, for jeg føler at vi har fått øygruppa opp på den permanente nasjonale arena. Jeg tenker ikke at jeg forlater Svalbard, men at jeg bare skal bo et annet sted en stund.

Vil jobbe videre med Nordområdene

Det er fremdeles ikke avklart hvor Kristoffersen skal flytte eller hva hun skal gjøre videre.

– Jeg er så heldig at jeg har fått noen jobbtilbud, og det er svært hyggelig. Men min målsetting er å jobbe med Arktis og de Nordområde-problemstillingene som vi har i en eller annen form. Så får vi se hvordan det ender opp, sier Christin Kristoffersen.

Longyearbyen trenger statlig hjelp etter masseoppsigelsene i gruveselskapet Store Norske, det mener Lokalstyret. 
I ettermiddag kom justis- og Svalbard-ministeren til Longyearbyen, men han hadde ingen pengegaver med i dag

Her møter Christin Kristoffersen justisministeren i desember 2014 etter masseoppsigelsene i Store Norske. Foto: Torbjørn Krane.

Siste fra Troms og Finnmark