NRK Meny
Normal

Frykter en av ti må flytte herfra

Ti prosent av befolkningen i Longyearbyen på Svalbard kan bli nødt til å flytte, frykter lokalstyreleder Christin Kristoffersen.

Longyearbyen

En rolig dag i Longyearbyen. Roligere kan det bli dersom spådommene om fraflytting går i oppfyllelse.

Foto: Torill Ustad Stav

Nedbemanningen til Store Norske Spitsbergen Kulkompani kan føre til at så mange som 250 mennesker må flytte fra Svalbard. Det sier lokalstyreleder i Longyearbyen, Christin Kristoffersen til Nord24.

Store Norske må nemlig si opp 100 av sine 340 ansatte. Det kan få katastrofale følger for det lille lokalsamfunnet tror lokalstyrelederen.

I dag bor det 2200 i byen med det lange året.

Unge menn med familier

– Norsk Bergindustri operer med at for hver industristilling som forsvinner i bransjen, så kan man ta med en faktor på 2,5 for familiemedlemmer til dem som mister jobben, sier Kristoffersen til Nord24.

I gruvene jobber mange relativt unge menn, som har sine partnere i tjeneste- og servicenæringen med barn i barnehage eller skole.

– Kuttene vil gi ringvirkninger for flere virksomheter her oppe, sier Kristoffersen til nettavisen som følger næringslivet i nord.

Kullprisen fallende

Årsaken til at Store Norske må kutte er at kullprisen har stupt fra 115–125 dollar per tonn i 2011 til dagens pris på i overkant av 70 dollar per tonn.

En bedring i kullprisen ventes heller ikke i overskuelig framtid. Reduksjon i klimagassutslipp, generell nedgang i gruveindustrien, og satsing på fornybare energikilder er noen av faktorene som gjør kullet mindre attraktivt fremover.

Store Norske er essensiell for Svalbard

Svalbard-samfunnet er helt avhengig av Store Norske, sier forsker og samfunnsøkonom Hild Marte Bjørnsen ved Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) til Nord24.

– Kulldriften en viktig base for det meste av aktiviteten som foregår på Svalbard. Den er også viktig for at Norge skal ha aktivitet der. Det er vanskelig å se at Svalbard-samfunnet kan opprettholde den størrelsen vi ser i dag, hvis aktiviteten ved Store Norske blir vesentlig forringet, sier Bjørnsen.

Hun bekrefter frykten til Kristoffersen, og legger til at ytterligere 50 til 70 arbeidsplasser kan gå tapt som følge av nedbemanningen til kullselskapet.

Dersom det snart 100 år gamle Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS i verste fall skulle gå konkurs kan det medføre at befolkningen på Svalbard halveres, ifølge Bjørnsen.