Hopp til innhold

Studenter evakuert for tredje gang: – Vet ikke når vi får flytte hjem

Studenter i Longyearbyen er evakuert på ubestemt tid på grunn av skredfare. Nå frykter de konsekvensene for resten av semesteret.

Felles frokost for evakuerte studenter på Svalbard

Her spiser noen av de evakuerte studentene frokost sammen i sitt nye midlertidige bofellesskap.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Stor skredfare i Nybyen på Svalbard førte til at 117 beboere ble evakuert på fredag. Det er tredje gang på kort tid.

Rundt 40 av de evakuerte er studenter. De er på ubestemt tid innlosjert i et hybelbygg som egentlig er en del av beredskapsplanen for korona.

Studentene er over halvveis i semesteret, og eksamen nærmer seg med stormskritt. Men det er ikke det eneste de har å tenke på for tida.

– Det er stressende at vi ikke vet hvor lenge vi skal bo her. Det er kjipt, sier Emma Djurberg fra Sverige. Hun kom til Longyearbyen ved nyttår og studerer biologi på Universitetssenteret på Svalbard (Unis).

Hun kjenner på usikkerheten og lurer på hvordan avslutningen på semesteret vil bli.

– Dårlig timing

Oline Eikeland kom også til Longyearbyen rundt nyttår. Hun sier i likhet med flere av studentene at timingen ikke er ideell.

– Eksamen nærmer seg. Ting begynner å bli travelt, så det er ikke ideelt. Jeg var på vei til skolen for å studere, så får man beskjeden og må løpe hjem igjen, sier Eikeland.

Hun forteller at de fikk fire timer til å pakke alt de trengte.

Beslutningen om evakueringen ble gjort av Sysselmannen på Svalbard, i samråd med NVE og Skred AS. Nå går studentene ut og etterlyser at de blir mer involvert i planleggingen.

Oline Eikeland

Student på Svalbard Oline Eikeland er bekymra for tidspunktet evakueringen skjer på.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Etterlyser informasjon

Studentene understreker at de forstår at situasjonen er alvorlig. Likevel kunne de ønske at de fikk mer informasjon tidligere.

– Vi føler ikke vi blir involvert tidlig nok, og får alltid informasjonen i ettertid, sier Djurberg. Hun får støtte fra sin medstudent.

– Vi skulle gjerne fått beskjed om at evakuering er oppe til diskusjon og vært mer involvert i møter. Hvis vi hadde fått vite dagen før at det var planlagt et slikt møte, kunne vi vært forberedt på flere tiltak, sier Eikeland.

Selv om snøskred ikke er lett å forutse, er det likevel et kjent problem, mener hun.

– Det er ingen som kan forutse dette, men samtidig er det et pågående problem som har vart lenge på Svalbard. Alle vet at det er skredfare i Nybyen, og særlig ekstra i år, siden det er så mye snø, sier Eikeland.

Felles frokost for evakuerte studenter på Svalbard

Her spiser noen av de evakuerte studentene frokost sammen i sitt nye midlertidige bofellesskap.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Forstår studentene

Unis-direktør Jøran Moen forstår studentenes frustrasjon. Han understreker at de skal ha et møte for å snakke om hvordan situasjonen kan bli bedre.

– Det innebærer at de skal ha et godt sted å bo og ha forutsetninger for å kunne fortsette sine studier, uten å bli forstyrret med problemet rundt snøskredet, sier Moen.

Også han understreker stressmomentet rundt kort varsel om evakuering.

– Studentene er sterkt berørte. Det som er bra med situasjonen i år, er at vi har hatt ledige hybler i forbindelse med beredskapsplanen for korona. Men det som er spesielt, er at vi ikke vet når vi kan flytte tilbake.

Midlertidig innkvartering på Svalbard

Her er studentene midlertidig innlosjert.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Stor skredfare

Det er for tiden stor skredfare på Svalbard, og langs toppen av Gruvefjellet har det bygget seg opp skavler som er fem til sju meter høye.

Frykten er at disse skavlene skal brekke av og treffe bebyggelsen nedenfor. De kan også utløse flakskred i fjellsiden.

Selv om det på fastlandet brukes jevnlig en såkalt daisy bell fra helikopter for å løse ut snøskred over veistrekninger, er ikke det vanlig nær bebyggelse.

Sysselmannen på Svalbard presiserte fredag forrige uke at det ikke er aktuelt å løse ut skred på denne måten.

– Det er uklart hvem som vil sitte igjen med ansvaret dersom vi utløser skred og det tar med seg bygninger, sier Kjerstin Askholt til NRK.

Hun understreker at daisy bell eller dynamitt heller ikke blir brukt nær bebygde områder heller på fastlandet.

Gruvefjellet øst for Nybyen

Gruvefjellet øst for Nybyen