Hopp til innhold

117 evakuert på ubestemt tid i Longyearbyen: – Utrolig kjipt, sier studenten Simmen

Stor skredfare tvinger beboerne i Nybyen på Svalbard på flyttefot igjen.

Søndag gikk et stort snøskred ikke langt fra Nybyen i Longyearbyen på Svalbard.

Nybyen i Longyearbyen var i sin tid bosted for gruvearbeidere. Nå brukes bygningene som studentboliger og som overnattingssted for turister.

Foto: Line Nagell Ylvisåker / NRK

Simmen Karoliussen

Simmen Karoliussen er student på Svalbard.

Foto: Privat

For tredje gang på kort tid må deler av befolkningen i Longyearbyen evakueres på grunn av stor skredfare. Innen klokka 18 fredag kveld må de 117 personene som holder til i Nybyen flytte.

Beslutningen er gjort av Sysselmannen på Svalbard, i samråd med NVE og Skred AS.

Det blir også innført ferdselsforbud i området, opplyser sysselmann Kjerstin Askholt til NRK.

Det er for tiden stor skredfare på Svalbard, og langs toppen av Gruvefjellet har det bygget seg opp skavler, som er fem til sju meter høye.

Frykten er at disse skavlene skal brekke av og treffer bebyggelsen nedenfor. De kan også utløse flakskred i fjellsiden.

Samtidig er man redde for at skavlene skal bygge seg større gjennom helga på grunn av snøværet som er i vente. Nettopp det kan gjøre evakueringen langvarig, sier Askholt.

– Vi tørr ikke ta sjansen på at de skal knekke ned.

Gruvefjellet øst for Nybyen

Gruvefjellet øst for Nybyen

Må flytte for tredje gang

Totalt 117 personer holder til i Nybyen for tiden, de aller fleste studenter. Biologistudenten Simmen Karoliussen kom til Svalbard i januar. Nå må han flytte ut av studenthybelen for tredje gang.

– Den første evakueringen var litt spennende, mens den andre ødela påska. Nå er det bare kjipt, sier Karoliussen til NRK.

Nå må han flytte til en annen studentbolig i Longyearbyen på ubestemt tid. I verste fall kan evakueringen vare til i mai, frykter Karoliussen.

– Føler du deg utrygg i Nybyen?

– Nei egentlig ikke. Men jeg ser at det har bygd seg opp store skavler, og de evakueres jo oss for en grunn, sier Karoliussen.

På fastlandet brukes det jevnlig en såkalt daisy bell fra helikopter for å løse ut snøskred kontrollert. Det er ikke aktuelt på Svalbard, sier Askholt, som har diskutert problemstillingen med NVE.

Evakueringskart Longyearbyen

Kart over området som nå evakueres.

Foto: Sysselmannen

Uaktuelt å benytte daisy bell

– Det er uklart hvem som vil sitte igjen med ansvaret dersom vi utløser skred og det tar med seg bygninger. Heller ikke på fastlandet blir det brukt (daisy bell eller dynamitt, journ anm) i forbindelse med bebygde områder, sier Askholt.

De siste dagene har det gått mange skred på Svalbard, blant annet over skuterløypa mellom Longyearbyen og Barentsburg. Snøskredvarslingen følger situasjonen på Svalbard tett, og har sendt ut rødt farevarsel for regionen.

– Det er en kombinasjon av flere ting. For det første er det et ustabilt snødekke fra før av. I tillegg har store deler av regionen fått mye snø de siste dagene. Når man får mye snø og vind på toppen av et snødekke som er ustabilt, så kan det gå store naturlige skred, sier snøskredvarsler Heidi Stranden i NVE.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark