Hopp til innhold

De evakuerte beboerne på Svalbard får ikke flytte hjem ennå

Snøskredfaren i Longyearbyen på Svalbard er fortsatt svært høy, og beboerne i Nybyen får ikke flytte hjem før tidligst tirsdag.

Snøskred i Nybyen på Svalbard

SNØSKRED: Søndag gikk et stort snøskred ikke langt fra Nybyen i Longyearbyen på Svalbard. Skredet kom helt ned til en av boligene.

Foto: Line Nagell Ylvisåker / NRK

– Evakuering av Nybyen i Longyearbyen på Svalbard opprettholdes. Det melder Sysselmannen på Svalbard mandag.

Fredag kveld og lørdag morgen ble hele Nybyen evakuert. Totalt måtte 64 personer flytte ut fra sine boliger midlertidig.

Dette er på grunn av skredfaren i området. Evakueringen blir foreløpig opprettholdt til tirsdag.

Den nye vurderingen ble gjort mandag formiddag, og skredfaren er fortsatt betydelig. Sysselmannen ber derfor folk unngå farlige områder.

Stor skredfare

Søndag ettermiddag gikk det et større snøskred ikke langt fra Nybyen. Ingen ble tatt i skredet, men det er innført ferdselsforbud i området på grunn av stor skredfaren.

Det er også innført oppholds- og ferdselsforbudet på oversiden av bebyggelsen i Lia.

– Det er fare for at snøskavlene kan rase ned. I tillegg har vi fint vær nå, som gjør at de kan løsne. Når det eventuelt skjer, vet vi ikke. Men vi ønsker ikke at folk skal oppholde seg i slike områder, sier Sølvi Elvedahl, assisterende sysselmann.

Sysselmannen, sammen med Skred AS, Longyearbyen lokalstyre og NVE hadde møte om situasjonen mandag.

De kom fram til at snøforholdene i fjellsidene må stabilisere seg mer før evakueringen og oppholdsforbudene kan oppheves.

Ny vurdering vil bli gjort tirsdag formiddag.

Søndag gikk et stort snøskred ikke langt fra Nybyen i Longyearbyen på Svalbard.

Nybyen er en bosetting sør for Longyearbyen, innerst i Longyeardalen på Spitsbergen.

Foto: Line Nagell Ylvisåker / NRK

– Folk forstår

I boligene i Nybyen bor det også turister som har måttet evakuere. På Gjestehuset 102 har overnattingsgjestene fått nye steder å sove rundt om i byen.

– Det har vært litt stressende, og vi synes synd på gjestene. Men vi gjør det beste vi kan for å gi de god service, sier Olena Hindseth, daglig leder.

Hun forteller at alle gjestene er forståelsesfulle.

– Vi håper at vi kan flytte tilbake snart, med tanke på gjestene våre, sier hun.

Olena Hindseth, daglig leder Gjestehuset 102 Svalbard

Daglig leder på Gjestehuset 102, Olena Hindseth.

Foto: Privat

Det gikk også to større skred i Fardalen sør for Longyearbyen søndag. Ingen personer ble tatt i skredene. Dalføret er et populært utfartsområde, og er en av de vanligste rutene til Barentsburg.

Det er fem år siden to menneskeliv gikk tapt i et større snøskred på Svalbard. Ti hus i Longyearbyen ble truffet av skredet.