Hopp til innhold

Storbritannia skal øve i Nord-Norge i ti år framover

Britene trekker frem at leirens strategiske plassering i Nord-Norge er viktig for å sikre at de raskt responderer dersom de må støtte Natos nordflanke.

Camp orange på Øverbygd i Målselv, i nærheten av Skjold. Det nederlandske forsvarets camp under Joint viking 2021.

Leiren i Øverbygd har tidligere vært brukt av nederlandske styrker.

Foto: MediaCentrumDefensie

  • 14:20: Det ble først meldt at det britiske forsvaret skal opprette en militærbase i Målselv. Det stemmer ikke, ifølge det norske Forsvaret. De skal flytte inn i en leir. Saken er nå oppdatert.

En leir for britiske soldater skal opprettes i Øverbygd i Troms, opplyser den britiske marinen i en pressemelding. Planen er at leiren skal drives i ti år.

Britene overtok leiren i fjor fra nederlenderne. Da het den Camp Orange.

Nå er den omdømt til Camp Viking, og her skal det utstasjoneres tusen britiske kommandosoldater. Det er nesten like mange som er bosatt i Øverbygd.

Royal Marines. Olavsvern.

Her er Royal Marines på vintertrening på ubåtbasen Olavsvern i 2021. Ubåtbasen ligger like utenfor Tromsø.

Foto: Royal Marines

Ideell for å avskrekke trusler

Pressekontakten hos den britiske marinen sier til NRK at leirens plassering er ideell for å avskrekke trusler i området.

– Leiren ligger slik at Storbritannia kan svare raskt om det er nødvendig, og beskytte Natos nordlige flanke og deres nære allierte Norge.

Pressekontakten sier at siden nordområdene igjen er en nøkkelregion, trengte den britiske marinen nye øvelsesfelt.

Det trekkes frem at leiren har gode treningsområder, er nært Sørreisa for gjennomføring av amfibieoperasjoner. Den kan og fungere som en fremskutt operasjonsbase for støtte i Nato-øvelser.

Ifølge det franske nyhetsbyrået AFP er den norske basepolitikken bakgrunnen for at basen kun skal drives i ti år.

Ikke brudd med norsk basepolitikk

Øverbygd ligger i Målselv kommune. Der ligger også Skjold militærleir, hvor britiske styrker nå er på plass i forbindelse med øvelsen Joint Viking.

Britene selv meldte at det skulle etableres en militærbase, men det er ikke korrekt, ifølge oberstløytnant og pressevakt i Forsvaret, Vegard Norstad Finberg.

Leiren det refereres til ble etablert for noen år siden da Åsegarden leir utenfor Harstad ble nedlagt som alliert treningssenter. Det som fremkommer er med andre ord verken noe nytt eller på noen måte et brudd med norsk basepolitikk, sier Finberg.

Ifølge Forsvarets pressevakt handler det om hvem som eier leiren. I dette tilfellet er det Norge som eier den, men leiren gjøres tilgjengelig for allierte styrker.

Det som har vært misforståelsen i denne saken er hvorvidt dette er noe som etableres på fast basis og som man har et eierforhold til. Det kan betegnes som en base, sier Finberg.

Men britene vil ikke eie noe fast på norsk jord. De vil kunne benytte anlegget til trening og øving, slik som vi også legger til rette andre plasser.

Også Forsvarsdepartementet presiserer dette. Påstanden er feil, ifølge Forsvarsdepartementet.

– Camp Viking er ikke en britisk base, understreker departementet overfor NTB.

Skjold militærleir i Målselv

Den britiske leiren skal være i området hvor Skjold militærleir ligger i dag.

Foto: Ole-Sverre Haugli / Forsvaret

Les også Historisk møte under Joint Viking: Kongen med for første gang på video

Elisabeth Natvig tar imot kong Harald, som er general i Forsvaret, ved Akershus festning.

Ordfører er positiv

Ordfører i Målselv, Bent Magne Luneng (SV), sier at samfunnet i Øverbygd og Målselv allerede er godt vant til at det er både norsk og alliert tilstedeværelse i området.

– Det er spennende at britene ønsker å komme hit til vår region for å øve under den arktiske himmelen. Jeg ser bare positivt på at de kommer hit for å trene.

Her skal britene være.