– Uhørt forsøk på å snikåpne for oljeboring

Oljedirektoratet høster kraftig kritikk for å ha satt i gang undersøkelser for oljeboring i Svalbardsonen. Politikere og naturvernere er skuffet.

Arktis

Seismikk-undersøkelsene på Svalbard skal etter planen holde på til 15. september. Disse områdene er i dag helt stengt for petroleumsvirksomhet.

Foto: AAGE STORLØKKEN

Olje og gassområder

Kartlagte havområder på norsk sokkel.

Foto: Oljedirektoratet

– Det er ingen tvil om at Oljedirektoratet gjør dette fordi de ønsker petroleumsvirksomhet i fremtiden. Det har regjeringen og Stortinget sagt nei til. Da er det viktig at det ikke snik-åpnes for å skyte seismikk, sier leder i Greenpeace i Norge, Truls Gulowsen.

Han er svært kritisk til at Oljedirektoratet startet med seismikk-undersøkelser i Svalbardsonen 18.juli, uten konsekvensutredning og en politisk behandling.

Disse områdene er stengt for petroleumsvirksomhet.

– Vi syns det er svært underlig at Oljedirektoratet på egenhånd setter i gang å undersøke havbunnen i et område som det norske folk ikke vil at skal åpnes for oljevirksomhet. Og det blir spesielt problematisk i Svalbardsonen som i tillegg er internasjonalt omstridt farvann, sier Gulowsen til NRK.

Truls Gulowsen

Truls Gulowsen

Foto: Elisabeth Sperre Alnes

Oljedirektoratet uforstående til kritikken

Oljedirektoratet mener derimot at undersøkelsene som nå er i gang i Svalbardsonen, ikke tyder på planer om å starte oljevirksomhet.

Informasjonssjef i Oljedirektoratet, Eldbjørg Vaage Melberg sier dette kun er for å kartlegge de geologiske bunnforholdene, som er en av Oljedirektoratets oppgaver.

Hun forstår ikke kritikken om at dette er en snikåpning av Barentshavet Nord.

– Vi snakker ikke om å åpne opp et område for petroleumsvirksomhet, vi snakker her om kartlegging og å øke kunnskapen om området. Dette har vært vanlig praksis i Oljedirektoratet siden vi ble etablert i 1972.

– Meningsløst og unødvendig

SEISMIKK-LOFOTEN

Fra kontrollrommet på seismikkskipet 'BOS Atlantic' der data om havbunnen utenfor Lofoten og Vesterålen samles inn.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

Seismikk-undersøkelsene får også stor kritikk fra politisk hold, etter TV2 omtalte saken i går.

I samarbeidsavtalen mellom de fire borgerlige partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti sies det klart at dette området ikke skal åpnes for petroleumsvirksomhet.

På tross av oljedirektoratets forklaring om at dette kun er en kartlegging, mener også de lokale politikerne at undersøkelsene i området er unødvendige.

Trine Noodt

Trine Noodt.

Foto: Robin Mortensen

– Det er helt meningsløst å sette i gang med seismikkundersøkelser rundt Svalbard, hvor vi ikke skal ha petroleumsvirksomhet. Jeg er veldig skuffet over at man bryter avtalen, som er et så viktig punkt oss, sier Trine Noodt, fylkestingsrepresentant for Venstre.

– Udemokratisk og uhørt

Hun får støtte i saken fra fylkesleder i Finnmark SV, Johnny Ingebrigsten, som frykter dette er en snikåpning av Barentshavet Nord.

– I Norge har vi et demokrati hvor folket velger politikerne. Det skal ikke være store konserner som får lov til å ta seg til rette på denne måten. Dette er et politisk spørsmål, og det er et politisk flertall som eventuelt kan legge slike føringer. Jeg vil kalle dette for helt uhørt.