Statoil selger vindpark i Finnmark

Finnmark Kraft kjøper Statoils landbaserte vindkraftprosjekter i Finnmark. Selskapet blir dermed tredje størst på vindkraftproduksjon i Norge.

Vindkraft

Havøygavlen vindpark i Måsøy kommune i Finnmark er en av de mest utfordrende vindparkene å drifte i Europa.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Fredag 24. juni signerte selskapet avtalen om å ta over Arctic Wind AS samt de tre konsesjonssøkte prosjektene Hamnefjell, Båtsfjordfjellet og Snefjord.

– Etter intense forhandlinger kom vi i mål sent fredag kveld, og eier nå den femte største vindparken i Norge. Dette gjør oss til et driftsselskap og faktisk den tredje største kraftprodusenten i Finnmark når det kommer til vind og vann. Nå vil vi ansette teknikere som skal drive vedlikehold på møllene, skriver administrerende direktør John Masvik i Finnmark Kraft i en pressemelding.

Satser lokalt

John Masvik

Administrerende direktør John Masvik i Finnmark Kraft er begeistret over den nye avtalen.

Foto: Pressebilde

Til NRK forteller Masvik at de kommer til å satse på lokal arbeidskraft.

– Vi kommer til å være offensive på den måten at vi kommer til å ansette flere personer her, sier han.

Masvik mener det utgjør den store forskjellen når nå Statoil gir slipp på sine vindkraftprosjekter.

– Vi er lokale og ønsker å skape verdiene her oppe. Så vi ser det som riktig og viktig å få på plass eget personell, sier han.

Vanskelige å drifte

Han mener at Havøygalen vindpark er en av de mest utfordrende vindparkene å drifte i hele Europa.

– Det er på grunn av ekstreme værforhold, og vi kommer til å høste nyttig erfaring som vi kan ta med oss i planleggingen av nye parker i Finnmark, sier Masvik.

John Aase (Ap)

Måsøy-ordfører John Aase.

Foto: Måsøy kommune

Ordfører begeistret for lokalt aktør

I en pressemelding skriver ordfører John Aase at han er glad for at prosjektene faller på lokale hender.

– Når Statoil nå har bestemt seg for å selge er det flott at en lokal aktør tar over. Vi trenger ikke være leilendinger eget fylke. Den viktigste følgen av overtakelsen er i første omgang at Finnmark Kraft kan bygge opp kompetansen de trenger i forhold til det videre arbeidet de skal gjøre i Finnmark, mener Aase.

Havøygavlen vindpark har en kapasitet på 40 MW mens landets største vindpark, Smøla 1 & 2, har en kapasitet på rundt 150 MW.

De to konsesjonssøkte prosjektene Hamnefjell og Båtsfjordfjellet har en kapasitet på 120 MW mens Snefjord har en kapasitet på 160 MW.