Hopp til innhold

Stappfullt i skieldorado: – Vil sende turistene til andre steder

Det kryr av skiturister i Lyngen, og nå frister nabokommunene med ledige fjell og senger.

Skiturister på Storgalten i Lyngen

Folksomt på Storgalten 1. mai i 2018. Det 1219 meter høye fjellet ligger helt nord på Lyngenhalvøya og er et av de mest populære skifjellene i området.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

I mange år har Lyngsalpan vært en av de mest kjente toppturmålene i Europa. Folk fra hele verden kommer til Nord-Troms for å kjøre i klassiske skifjell som Storgalten, Daltind og Tafeltind.

Omlag 30.000 utenlandske skiturister besøker området hver vinter, viser tall fra selskapet Visit Lyngenfjord.

Høysesongen er i mars og april, og alt er bestilt i både Lyngen og nabokommunen Kåfjord. Derfor ønsker man nå å spre turistene til de andre kommunene i området.

– Vi ser at det er stort potensial for toppturer i både Skjervøy, Nordreisa og Kvænangen. Men det er mange ledige senger. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier reiselivssjefen i Nord-Troms, Georg Sichelschmidt.

Håpet er at en ny toppturguide på norsk og engelsk skal friste skiturister til andre kommuner enn Lyngen i Nord-Troms.

Slik ser det ut i den nye toppturguiden. Beskrivelser av turmålet på både nosk og engelsk, i tillegg til bilder.

Foto: Skjermdump

Har laget guide til de 25 fineste fjellene i området

Derfor har Visit Lyngenfjord i samarbeid med vintersportmagasinet Fri Flyt, laget en egen toppturguide for Skjervøy, Nordreisa og Kvænangen. Den gratis brosjyren er trykket på både norsk og engelsk. Guiden inneholder turbeskrivelser til 25 av de fineste skifjellene i området.

Storesteet i Nordreisa, Laukslettinden i Skjervøy og Vassnestinden i Kvænangen er tre av fjellene som er med i brosjyren. Det er den kjente toppturguiden og skredeksperten Espen Nordahl som har plukket ut fjellene på oppdrag fra Fri Flyt og Visit Lyngenfjord.

Brosjyren har også informasjon om parkering, søppelhåndtering, toaletter og overnatting.

Båtfjellet i Nordreisa

En skiturist leker seg ned Båtfjellet (875 moh) i Nordreisa.

Foto: Espen Nordahl

– Lyngen vil nok alltid være trekkplasteret. Alle vil dit. Men også i Skjervøy, Nordreisa og Kvænangen kan man kjøre ski fra toppen av et fjell og ned til havet. Det er slike ting gjestene leter etter, sier reiselivssjefen.

Han håper prosjektet på sikt vil føre til flere lokale arbeidsplasser. Samtidig mener han det er bærekraftig å spre turismen over et større område i Nord-Troms.

Vil ikke ha masseturisme

Hilde Nyvoll

Ordfører i Nordreisa, Hilde Nyvoll.

Foto: Laila lanes / NRK

Ordfører i Nordreisa, Hilde Nyvoll, ser mer enn gjerne at flere skiturister legger ferien til nettopp hennes kommune. Samtidig er hun tydelig på at kommunen ikke ønsker masseturisme.

– I hele regionen er vi opptatt av at turismen skal være en bærekraftig næring som ikke setter fotavtrykk i naturen. Da er det bedre å spre turistene litt, sier Nyvoll.

Samtidig innser hun at kommunen må gjøre et krafttak når det gjelder toaletter, parkeringsplasser og søppelhåndtering.

– Vi har ennå langt igjen når det kommer til infrastruktur, sier Nyvoll.

Også reiselivssjefen mener infrastruktur er et nøkkelord for at man skal lykkes med satsingen.

– I dag er det slik at skituristene legger igjen mindre penger enn de turistene som kommer for å oppleve nordlyset. Man må legge til rette på en slik måte at skituristene faktisk får mulighet til å bruke de tjenestene vi tilbyr, forteller reiselivssjefen.

– Er nabokommunene misunnelig på det man har fått til i Lyngen?

– Man er kanskje litt misunnelig. Men jeg tror de fleste skjønner at alle i regionen tjener godt på at Lyngen er så kjent, sier Georg Sichelschmidt.

*Georg Sichelschmidt og Espen Norddahl

Georg Sichelschmidt og Espen Nordahl på toppen av fjellet Storsteet i Nordreisa.

Foto: privat