Hopp til innhold

Spår gode tider for nordnorsk oljeindustri

Nordnorske leverandører til oljeindustrien vil doble omsetningen innen 2020. I fjor ble det leverte varer og tjenester for 4,7 milliarder kroner til olje- og gassindustrien. Ifølge leverandørnettverket Petro Arctic vil dette innen få år øke til 10 milliarder.

Nedgangstider:

Illustrasjon

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Olje og gass i nord

Direktør i Petro Arctic, Kjell Giæver.

Foto: Martin Mortensen/NRK

I dag ble fremtidsvisjonen «Petro Forsight 2030» lagt frem på leverandørindustriens nordområdekonferanse. Ifølge den rapporten vil omsetningen øke fra 4,7 milliarder i dag, til 10 milliarder om få år.

– I Petro Forsight 2030, rapporten som vi viser i dag, legger vi til side mange av de mørke skyene og den debatten som nå har pågått om nedgang for olje og gassnæringen i nord. Med økninger både på felt og ringvirkninger ser det meget bra ut, sier direktør i Petro Arctic Kjell Giæver.

Hatt en fordobling

Hos Teknor i Harstad har de spesialisert seg på reparasjon og vedlikehold av elektromotorer til oljeindustrien. Bedriften begynte i det små på 50-tallet og startet leveranser til oljeindustrien i 1984. I dag har de 16 ansatte og har opplevd stor vekst de siste årene sier administrerende direktør Torstein Broderstad.

– Vi har hatt en fordobling de siste tre år. Mye på grunn av olje og gass og oppgang i økonomien i nord, sier Broderstad.

I dag ble rapporten "Petro Forsight 2030" lagt frem på leverandørindustriens nordområdekonferanse.

Bedriften Teknor i Harstad skal fordoble antall ansatte innen 2017.

Merker svingninger i industrien

Til tross for en solid oppgang de siste årene gjør svingninger i oljeindustrien bedriften sårbar.

– Det merker vi ganske umiddelbart med at tilgangen på jobb stopper opp. Vi blir nødt til å ha andre markeder å leve av i tillegg til olje og gass, sier Broderstad.

Likevel har styreleder i Petro, Artic Arvid Jensen, stor tro på at anslagene i rapporten om gode tider for leverandørindustrien stemmer.

– Vi har hatt en voldsom avstandskostnad. Vi har ligget langt vekk fra markedet i Nordsjøen og resten av Europa. Men nå får vi flere utbygginger i Barentshavet og det gjør at vi kommer nærmere og kompetansen bygges opp. Jeg synes faktisk de analysene som er gjennomført er rimelig forsiktige, sier Jensen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark