Hopp til innhold

Snøskred stengte vei og isolerte bygd

Nå er fylkesvei 173 åpnet etter at et snøskred isolerte 435 personer.

Snøskred nordvågen

Det har ikke gått nye skred etter de to som gikk natt til tirsdag.

Foto: Statens vegvesen

I løpet av natt til tirsdag har det kommet veldig mye snø nord i Vest-Finnmark og Øst-Finnmark. På fylkesvei 173 mellom Honningsvåg og Nordvågen var veien i morgentimene stengt, fordi store snømengder hadde rast nedover fjellsiden og over rassikringstiltaket.

Det isolerte bygda Nordvågen, Nordkapps største fiskevær med 435 innbyggere. Noen av innbyggerne pendler også til Honningsvåg, men akkurat dét ble vanskelig i morges.

Ingen ble tatt av skredet.

– Statens vegvesen ber folk holde seg unna på grunn av snømengdene. Entreprenøren vil rydde veien når det blir lyst, og tar sikte på å få åpnet i løpet av formiddagen, sa trafikkoperatør i Veitrafikksentralen, Siril Veiåker Nilsen til NRK klokken 07:00.

Brøytemannskapene har rapportert om svært mye snøfall, og på europavei 69 klarer de ikke å holde brøytestandarden.

Meteorologisk institutt melder at det kom 40 centimeter nysnø i Honningsvåg i morges, og også på Nordkinnhalvøya har det snødd godt i natt.

– Der har vi fått meldinger om at det har kommet 25 centimeter snø i løpet av ti minutter, sier Veiåker Nilsen.

snøskred

To skred

Statens vegvesen fikk melding om raset klokken 05:51 tirsdag morgen. Byggeleder Torkjell Johnsen sier til NRK klokken 09:00 at veien nå er åpnet igjen.

– Det har gått to mindre ras fra de kjente rasplassene her. Det har kommet rundt 30 centimeter snø det siste døgnet, og området der skredet gikk er veldig ustabilt og bratt, sier Johnsen.

Ingen skredvarsling

Varsom.no har ingen automatisk varsling av skredfare i dette området. Ifølge seksjonssjef Rune Engeset varsles det bare hvis det er faregrad fire eller fem.

– Vi varsler ikke lavere i Nordkapp. Det er mye vinterstengte veier der, og det er sannsynlig at det er faregrad tre der nå. Da er det ikke uvanlig med naturlig utløste skred, sier Engeset.

Etter nattens snøfall kan det være at faregraden oppjusteres.

Ifølge Meteorologisk institutt er det tirsdag meldt snøbyger i kyststrøkene av Øst-Finnmark, men stort sett oppholdsvær. Onsdag er det ventet snøbyger fra ettermiddagen, og østlig frisk bris utsatte steder.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark