Hopp til innhold

Snø og storm skaper problemer i flytrafikken, ferger er innstilt og mer snø er i vente

Vind og snø skaper lokalt vanskelige kjøreforhold i Nordland og Troms, men også problemer for flytrafikken. Flere hurtigbåter er innstilt og fylkesveier er stengt på grunn av uvær og skredfare.

Timelapse av snømåking i Tromsø fredag morgen.

Folk i Nord-Norge må belage seg på å løfte snøskuffa flere ganger i døgnet også de nærmeste dagene. Meteorologene har ute et farevarsel om store snømengder også inn mot helga.

Frank Hay brøytet vegen i Grøtfjorden på Kvaløya i Tromsø grytidlig fredag morgen, og har følgende oppfordring:

«Go morn :) Dårlig sikt på morran, æ anbefale på det sterkeste å ikkje prøve å kjøre gjennom de kjente plassen uten sikt. Vent på løye eller plog, så unngår vi fastkjøring.»

Frank Hay brøytet vegen i Grøtfjorden på Kvaløya i Tromsø i sekstiden fredag morgen. Han anbefaler folk å vente på brøyteplogen eller til vinden har løyet før de legger ut på kjøring.

Dette er utsikten fra Frank Hays brøytebil i Grøtfjorden på Kvaløya i Tromsø fredag morgen.

– Vi har hatt en nydelig og rolig vinter så langt. Nå er det vinter si nord slik vi kjenner den, sier brøytesjåføren til NRK.

Det siste døgnet har det kommet mye snø i store deler av Nordland og Troms.

Det blåser liten storm på kysten, men vinden skal avta i ettermiddag. Men snøen fortsetter, sier vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågane.

Meteorologene har sendt ut et farevarsel som sier at det kan komme 20–40 centimeter snø på 24 timer.

Laster Twitter-innhold

Innstilte ferger og problemer for flytrafikken

– Farevarselet vi har ute på snø sier 20–40 centimeter snø på 24 timer, både i dag og i morgen. Men det er store lokale forskjeller. Vinden vil i tillegg gjøre at det vil samle seg i fonner enkelte steder.

Laster Twitter-innhold

På grunn av stort snøfall på kort tid kan det også være utfordrende kjøreforhold, melder Vegtrafikksentralen nord. Senk farten, beregne god tid og kjør etter forholdene, oppfordrer de.

En rekke veger er stengt og ferger er innstilt i både Nordland og Troms på grunn av uværet.

Venter flere snøskred

Fredag er det også stor snøskredfare, faregrad fire i indre Troms, Nord-Troms og Lyngen. Resten av Troms og Svalbard har faregrad tre, betydelig, ifølge varsom.no. Det er også faregrad fire på Helgeland og Svartisen.

Folk oppfordres til å holde seg unna alt skredterreng.

– Mye nedbør på et allerede ustabilt snødekke gjør at vi venter flere naturlig utløste skred i hele regionen. Snøskredfaren er økende, sier vaktleder i Snøskredvarslingen Emma Julseth Barfod.

Vind på tvers av rullebanen fører til utfordringer for flytrafikken ved Tromsø lufthavn. Fredag morgen blir derfor trafikken til og fra Tromsø forsinket.

Folk som skal ut på reise oppfordres til å kontakte Avinor for mer informasjon.

Mens folk sør i landet kan gå inn i helgen med høytrykk, klarvær og sol, må folk i Nord-Norge innstille seg på å bruke spaden også det neste døgnet, melder meteorologene.

NRK-journalist Kristin fant bilen innesnødd etter jobb. Hun fikk måket litt, men endte med å ta taxi hjem. Denne morgenen falt det mye snø på kort tid i Bodø etter flere tørre måneder.

NRK-journalist Kristin fant bilen innesnødd etter jobb. Hun fikk måket litt, men endte med å ta taxi hjem. Denne morgenen falt det mye snø på kort tid etter flere tørre måneder.

Laster Twitter-innhold