Hopp til innhold

Smitten reiser raskt og langt

En ung mann kan helt uforskyldt ha spredt koronasmitte over store avstander i Finnmark. Nå er 15 personer han har vært i nærkontakt med, i karantene 400 kilometer unna der han selv ble smitta.

Nye og gamlebrua i Tana bru i Finnmark.

TANATUR: Mannen som ble smittet i Hammerfest, kjørte 35 mil og traff en rekke mennesker i Tana (bildet) før han skjønte at han var smittet.

Foto: Frank Martin Ingilæ / Tana kommune

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Det siste døgnet er det også påvist smitte i Alta og Porsanger, med kilde som kan spores til Hammerfest. Der har det siste koronautbruddet nå rammet 25 personer.

Det siste kjente smittetilfellet i Hammerfest kom i 18-tida tirsdag ettermiddag. En ung mann er etter alt å dømme smittet på et utested.

– Vi kan med relativt stor sikkerhet si at smitteeksponeringa var 8. oktober på Brygga Mathus i Hammerfest. Den personen reiste til Tana ganske kort tid etter, alene i bil. Det vi ser nå når smittesporingsarbeidet er startet, er at det er 12–13 nærkontakter i Tana kommune, sier ordfører Marianne Sivertsen Næss.

12 personer i Tana og en i Vadsø er nå i karantene, bekrefter Tana-ordfører Helga Pedersen.

– Det forgår nå smittesporing og testing, så etter hvert vil vi få vite om det er flere som er smittet, sier Pedersen.

Den smittede mannen har også oppgitt fire nærkontakter i Hammerfest.

PRESSEKONFERANSE: Ordfører Marianne Sivertsen Næss, rådmann Leif Vidar Olsen og kommuneoverlege Sonni Schumacher orienterte i formiddag om smittesituasjonen i Hammerfest.

Smittede nærkontakter

Hammerfest kommune er nå en av de rødeste i Norge. I løpet av tirsdag kveld ble tre nye tilfeller av covid-19 bekreftet i kommunen. Dermed er de oppe i 25 smittede totalt.

I tillegg til mannen som ble smittet på utestedet, ble det tirsdag konstatert smitte hos to kjente nærkontakter til en annen koronasmittet. Den ene er sykehusansatt.

De to var allerede i karantene, det vil si at de kun fikk omgås andre i husstanden. Dermed er det få nye nærkontakter knyttet til disse to tilfellene, sier ordføreren.

Smittesporingsgruppene til kommunen og sykehuset følger opp.

Tirsdag ble 141 personer i Hammerfest testet, de fleste av dem sykehusansatte.

– Det er en alvorlig og uoversiktlig situasjon vi har. Viruset er veldig smittsomt, og det er vanskelig å få kontroll på, sier Sivertsen Næss.

Ikke full kontroll

Tre eksperter fra folkehelseinstituttet er nå på jobb i Hammerfest for å hjelpe til med smittesporingen. Fra i dag har kommunen og sykehuset slått sammen sine sporingsgrupper, slik at de skal få bedre samarbeid og oversikt.

Sonni Schumacher, kommuneoverlege i Hammerfest kommune

Kommuneoverlege Sonni Schumacher finner en forbindelse mellom de ulike smittetilfellene.

Foto: Eirik Sørenmo Påsche / NRK

Selv om de ikke har kontroll på smitten, er det et lyspunkter, sier kommuneoverlege Sonni Schumacher.

Det ene er at nabokommunene er forberedt på å takle smitten hvis den brer seg i større omfang. Det andre er at smittetilfellene ses i sammenheng.

– Så lenge det ikke er løse tråder og det spres ukontrollert, kan vi være på det nivået vi er nå. Det er betryggende oppe at vi hele tiden ser sammenheng blant de smittede, sier Schumacher.

Ordføreren har troen på at de snart får bedre kontroll.

– Når det er smitte bare blant nærkontakter eller med tilknytning til det vi kan spore fra sykehuset, mener jeg at vi skal kunne se mer lyst på det i slutten av uka eller i neste uke. Det er det jeg håper på, sier Sivertsen Næss.

Godt smittevern

Ordføreren mener næringslivet i kommune viser at de forstår alvoret i situasjonen.

– Vi har hatt tilsyn med fleste spisesteder og hoteller. Vi er opptatt av å få fram at de gjør en utrolig god jobb. Alle smittevernregler overholdes, sier Sivertsen Næss.

– Nå er det viktig å ikke pålegge noen skyld eller skam ved et utbruddet vi har. Vi vet det er et smittsomt virus, og vi forventer og er forberedt på å håndtere utbrudd.