Hopp til innhold

Stenging av russisk miljøbombe kan ramme Kirkenes

Dagen før jul ble det beryktede smelteverket i Nikel stengt ned. For nabobyen Kirkenes er ikke dette bare gode nyheter. Når Valerij Jasinskij og kollegene hans flytter, rammer det byene på både norsk og russisk side.

Valerij Jasinskij ved nedstengingen av smelteverket i Nikel.

Valerij Jasinskij skal være med i arbeidet med å rydde opp etter smelteverket. Men til våren venter pensjonstilværelse i Vologda, 400 kilometer nord for Moskva.

Foto: Nornickel

Helt fram til for kort tid siden har skyene, fulle av svovel og tungmetaller, svevd inn over Norge. Torbjørn Brox Webber er vokst opp i bygda Svanvik, rett ved grensen.

Torbjørn Brox Webber

Fra hjembygda ved den russiske grensen kunne Torbjørn Brox Webber se røykskyen fra det nå nedlagte smelteverket.

Foto: Privat

– I utgangspunktet er dette en god nyhet, en miljøutfordring er løst. Men samtidig er vi avhengige av at det bor folk i Nikel, folk som vil handle hos oss her i Norge, sier Webber.

Det store spørsmålet på begge sider av grensen nå, er hvor mange som flytter fra Nikel etter at de 800 arbeidsplassene knyttet til smelteverket er borte.

– Påvirker samfunnet

Ifølge ordføreren i Sør-Varanger legger russere på handletur grunnlag for utvikling av næringslivet lokalt.

– Fraflytting på russisk side vil selvsagt påvirke samfunnet vårt negativt, sier ordfører Pål Gabrielsen (SV).

Smeltedigel Nikel, smelteverket

Smelteverket har tatt imot nikkel fra gruver flere steder på Kolahalvøya.

Foto: Nornickel

Da den siste smeltedigelen ble tømt lille julaften, hadde flere hundre av de ansatte allerede fått tilbud om jobb ved andre fabrikker i Russland.

Valerij Jasinskij skal pensjonere seg, men heller ikke han blir boende i Nikel lenger.

– Jeg skal være med på å rydde opp her, men til våren, da drar jeg til huset mitt sørpå, sier Jasinskij.

Det bor like over 11.000 personer i Nikel. Nå som hjørnesteinsbedriften legges ned, rammer det også dem som jobber i andre næringer.

Olga Pogozheva

For Olga Pogozheva er det usikkert hvor veien går videre for byen sin.

Foto: Sergej Pashkov

– Utsiktene ser ikke så gode ut nå, smelteverket ga liv til byen. Stengingen er selvfølgelig bra for miljøet, men det er trist å se venner flytte, sier Olga Pogozheva.

Skaper over 200 arbeidsplasser

Det som skjer i Russland påvirker Kirkenes. En betydelig andel av arbeidsplassene der er knyttet til handel med russerne.

– Utfordringen er størst for dem som bor i Nikel, men dette påvirker også oss, sier daglig leder Guro Brandshaug i næringsforeningen Orinor.

Sydvaranger Gruve

Guro Brandshaug beskriver russiske kunder som viktige for grensebyen.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Handel med Russland skaper minst 200 arbeidsplasser i Kirkenes, ifølge tall fra Orinor. Enkelte bedrifter er helt avhengig av eksporten for å overleve, men har gjerne kunder i flere av de større byene i murmanskregionen. Slik blir de ikke nødvendigvis berørt om det kommer færre på handletur fra Nikel.

– Samtidig betyr russere som kommer hit mye for oss som grenseby, og vi ønsker oss stabile og ressurssterke naboer, sier Brandshaug.