Hopp til innhold

Småbarnsforeldre er mindre lykkelige enn barnløse

– De er ikke særlig lykkelige, til tross for at de hadde et stort ønske om å få barn, sier lykkeforsker.

Barn foreldre mamma pappa

Søvnmangel, stress og økt antall bekymringer er noen av årsakene som kan føre til at lykkefølelsen uteblir hos mange nybakte foreldre, forteller professor i samfunnspsykologi ved UiT Joar Vittersø til UiT.no

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Barna er viktige for dem, men foreldrene føler mindre livstilfredshet etter at de har fått barn enn de gjorde før, sier lykkeforsker Joar Vittersø hos institutt for psykologi ved Universitetet i Tromsø.

Og årsakene som kan føre til at lykkefølelsen uteblir er kanskje kjent for mange. Vittersø lister opp forhold som stress, mange oppgaver, ungenes trassalder, bekymringer, å måtte omprioritere livet og ikke minst søvnmangel som noen av årsakene.

Like gøy som å sitte på bussen

1. juni var FN sin internasjonale dag for foreldre. Men Joar Vittersø, som er professor i samfunnspsykologi, forteller at forskningen viser at tiden foreldre har sammen med egne unger ikke trenger å være av det positive slaget.

– Opplevelsen man har sammen med ungene ligger omtrent på samme nivå som å sitte på bussen til og fra jobben, sier Vittersø til UiT.no

I en studie fra 2010 fant Vittersø også ut at de som er tilfredse med forholdet sitt under graviditeten, har det best tre år senere. Studien omfattet 60 000 norske kvinner med små barn (se faktaboks).

Ifølge Statistisk sentralbyrå er det også stadig flere voksne forblir barnløse, skriver uit.no. Nye tall viser at andelen menn som ikke ble fedre før de fylte 45 år, har økt fra 14 prosent i 1985 til 23 prosent i 2013.

Våre ledere ber oss om å jobbe mer for å berge velferdsstaten i fremtiden. Samtidig har nordmenn hatt en eventyrlig vekst i materiell levestandard og mange ønsker å gjøre det motsatte, nemlig ha mer fri med familie og venner. Kan vi det? Hva skjer med velferdsstaten hvis vi gjør det?

I Brennpunkt-dokumentaren «Kampen om tiden» ble det diskutert hva som skjer med velferdsstaten når flere ønsker mer tid borte fra jobb. I dag jobber en familie i snitt 67 timer i uken, som er 23 timer mer enn i 1946. Dette har gitt mange opplevelsen av ikke å strekke til, ikke få tid til barn, foreldre, og venner.

Flere blir barnløse

Sosiologiprofessor ved NTNU Magritt Jensen sier til forskning.no at det kan ha en sammenheng med at forventningene til norske menn har økt sterkt.

Hun mener stadig flere menn prioriterer vekk barn for å slippe å balansere høye forventninger fra både familie og arbeidsliv.

– Stadig flere menn jobber i prosjekter, hvor det forventes at de hele tiden skal være tilgjengelige for jobben. For mange menn blir disse kravene vanskelige å forene, sier Jensen til forskning.no.

Men selv om forskning viser at foreldrerollen kan være knallhard, så er det likevel ikke tvil om at barna for mange likevel er den største gaven.

– Ting blir heldigvis bedre når ungene blir eldre, så man kan si at barna er en langtidsinvestering, sier Joar Vittersø ved UiT.