Gunnar Jensen lager smør, tidlig en fredags morgen.
Foto: Morten Kræmer / NRK– Det er utrolig enkelt og lage smør, og det tar ikke lang tid, sier Gunnar Jensen, kokk ved Skarvens Kulinariske Teater i Tromsø.
Han står bøyd over en stålbolle, som inneholder løsningen på «smørkrisen» som har rammet Norge med full kraft de siste ukene.
– Og hva er det vi har oppi bollen her da, som kan løse problemet?
– Det er bare fløte, fløte som skal bli til smør.
Oppmerksomhet fra USA
Mange mener at Norges smørkrise er et mål på hvor godt vi har det, siden det tilsynelatende trivielle problemet har fått så mye oppmerksomhet.
- LES OGSÅ: Slik lager man smør av rømme
BBC har viet «krisen» mye tid, og den humoristiske talk show-verten Colbert i USA har fremført en monolog om fenomenet, som du kan se her.
«Smørkrisa» har gjort at svartebørssmørere har slått til.
Foto: SkjermdumpAt vi blir mobbet hjelper likevel ikke dem som mangler smør til sin tradisjonsrike julebakst. Men løsningen er svært nær - og enkel!
Ta fløten ut av kjøleskapet, ha det i en bolle og finn fram kjøkkenvispen. Og med litt salt og krydder kan du lage ditt eget drømmesmør.
Fort gjort
– Det tar bare fem minutter, så har du laget smør. Det starter med luftig krem, og når man fortsetter å piske så vil det bli gyllengult. Smør er steget etter krem, kan du si.
Nordmenns desperate søken etter meierismør har ført til at enkelte har prøvd tjene penger på «krisa». Smør er lagt ut på finn.no, og tollerne har tatt smørsmuglere på vei over grense.
Men dagens smørkokk i Tromsø mener at «krisen» også kan føre noe godt med seg.
– Jeg synes det er kjempebra dersom denne krisen kan få folk i gang på kjøkkenet, sier Jensen.
400 gram smør per liter
– Og det er litt rart at folk går mann av huse for å få tak i smør, som de egentlig har i kjøleskapet, bare i en annen form.
Med eget smør slipper du å gå til innkjøp av ulovlig smuglersmør. Her er et beslag gjort på svinesund.
Foto: TollvesenetMed en liter fløte får du rundt 400 gram ferdig smør, og fem desiliter kjernemelk.
Kjernemelk er det som gjenstår fra fløten når smøret har skilt seg ut. For å trekke ut mest mulig væske fra smørklumpen, anbefaler Jensen at man pakker klumpen inn i for eksempel et kjøkkenhåndkle.
Ekstra ingridiens til brødskivesmør
– Og dersom du vil ha det litt mer syrlig, kan du tilsette 3-4 spiseskjeer seterømme eller Creme Fraiche per halvliter fløte. Dette smøret passer bra til brødskiva.
Men til tross for at smørlaging er enkelt og raskt, er det ikke veldig økonomisk.
Smør pisket fra fløte koster mer enn tradisjonelt smør som, man inntil nylig, fikk kjøpt i butikken.
– Så det er viktig å bruke kjernemelken til noe, men den er fin i desserter, sauser og til baking.
Så da er det bare å finne fram forklet, vispen og litt salt. Så kan du løse smørkrisen helt på egen hånd.