Hopp til innhold

Russer forsøkte å smugle smør

Ble stanset på Svinesund, med 90 kilo smuglersmør i bilen.

Russerens smørparti var ikke tolldeklarert. Han måtte derfor levere fra seg smørpakkene til tollerne, skriver VG.

– Han sa han skulle levere det et sted i Norge. Man skulle nesten tro at han hadde noen kontakter som skulle selge det videre, eller at han skulle selge det videre selv, sier kontorsjef Wenche Fredriksen i Tollregion Øst-Norge.

Mannen hadde forøvrig også med seg 575 kilo med kjøtt.

Å ta med seg smør over grensa har nærmest blitt folkesport i områdene rundt Østfold. På Maxi Mat på Nordby har smørsalget tjuedoblet seg i løpet av de siste to ukene.

– Vi har ikke vært utsolgt en eneste dag, bank i bordet. Det har ført til et smørsalg uten like for oss. Vi har solgt 20.000 pakker bare den siste uka, det er vel 10 tonn, sier butikksjef, Ole Jørgen Lind til NRK.no.

Halvspist smør selges også i stor stil på nettsteder som Finn.no, og en halv kilo kan koste 500–600 kroner. Mattilsynet advarer nå mot å kjøpe smør av ukjente.

– Mat bør kjøpes av profesjonelle og trygge omsettere, ikke folk på hjemarenaen, sier seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Selger smør på finn
Foto: Skjermdump fra finn.no

Butikkene har innført rasjonering

Smørprodusenten Tine har heller ikke interesse av at folk skaffer seg fett på svartebørsen.

– Jeg vil oppfordre folk til ikke å kjøpe smørproduktene som legges ut på Finn og andre steder, sier kommunikasjonssjef Lars Galtung i Tine.

Det er dumt å slå til på dyre tilbud når man ikke vet hvordan varene er blitt oppbevart og fraktet, mener han.

Flere dagligvarebutikker har nå innført rasjonering for å begrense hvor mange pakker smør hver kunde kan kjøpe. Det gjøres for å hindre at folk kjøper smør og selger videre til andre, opplyser Galtung.

Han forteller at grossist- og butikklagrene fortsatt er tomme, men Tine får i neste uke inn 140 tonn smør. Næringsmiddelproduksjonen får tildelt 100 tonn, og andre aktører skal før jul og nyttår levere 300 tonn smør til butikkene. I januar vil situasjonen normalisere seg, tror Galtung.

Les også:

(NRK/NTB)