Sjakk-OL skylder nesten 18 millioner

Det store idrettsarrangementet i Tromsø skylder til sammen 17,7 millioner kroner til sine kreditorer etter mesterskapet i august.

Tromsø 20140812.Sjakk-OL i Tromsø. Magnus Carlsen klar for dagens spill mot Saric Ivan fra Kroatia. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Stort presseoppbud og mange kjente sjakkspillere under Sjakk-OL i Tromsø.

De største kreditorene er Clarion Hotel The Edge med 5.428.709 kroner og Rica Ishavshotell som har utestående 5.528.709 kroner, viser en kreditorliste NRK har fått tilgang på.

Øyvind Alapnes

Hotelldirektør Øyvind Alapnes er bekymret for økonomien til hotellet.

Foto: Privat

– Jeg kan bekrefte at dette er den summen vi per i dag har utestående fra Sjakk-OL, sier direktør i Clarion Hotel The Edge, Øyvind Alapnes til NRK.

Han sier at det vil få store konsekvenser for hotellets drift dersom pengene ikke blir betalt.

– Å drive hotell er en marginalbransje, og dette kan bety at vi må leve ganske stramt ut året for å nå de økonomiske målsettingene vi hadde for i år. Dersom dette blir stående så får vi et dårlig år, uten tvil, sier Alapnes.

Møter mellom kreditorene

Han sier også at det er trist å måtte fortelle både de ansatte som kuttet ferie for å jobbe under mesterskapet, og eierne om at hotellet kanskje ikke får betalt.

Han forteller at ledelsen på The Edge har vært i kontakt med flere av de andre kreditorene.

– Alle hotellene i Tromsø som har noe utestående med mesterskapet har vært ledet av Paul Henrik Remmer. Han har vært i kontakt både med Sjakk-OL, hotellene og våre rådgivere. Vi har hatt flere møter for å finne ut hva vi gjør framover, sier Alapnes.

Sjakk-OL skylder 18 millioner. Kreditorene vil ikke gå med på akkord

Vil ikke kommentere kreditorliste

Sjakk-sjef Børge Robertsen

Sjakk-sjef Børge Robertsen.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Til NRK sier direktør for Sjakk-OL, Børge Robertsen at selskapet har tilbudt de største kreditorene opp til 88 prosent av de totale kostnadene som Sjakk-OL skylder dem.

De resterende kreditorene har de tilbudt 88 prosent av regningen de har utestående nå, uavhengig av hva selskapet har betalt dem tidligere.

– Vi håper at dette er et tilbud de kan akseptere. Vår oversikt viser at underskuddet i selskapet ligger an til å bli mellom 3.5-4 millioner kroner når selskapet nå avvikles, sier Robertsen.

Han vil ikke kommentere hvor mye de skylder kreditorene. Robertsen vil foreløpig ikke kommentere at NRK sitter med en liste som viser at Sjakk OL skylder kreditorene nesten 18 millioner.

Sjakk OL har i dag gitt kreditorene en frist til 21. oktober til å svare på om de aksepterer tilbudene.


Begjært konkurs

Sjakk-OL i Tromsø har slitt med betalingsproblemer både i forkant og etterkant av mesterskapet.

I mai ble det kjent at Sjakk-OL ikke fikk de 15 millioner kronene de hadde håpet over revidert statsbudsjett.

Dermed gikk styreleder Hans Olav Karde ut og sa at hele arrangementet sto i fare dersom ikke pengene ble skaffet til veie.

I går ble det kjent at Sjakk OL i Tromsø er begjært konkurs av ISS.

Totalt har ISS Facility Services, som drifter en av hotellene som huset OL-delegater, inne et krav på 607.320 kroner.

Robertsen og styreleder Hans Olav Karde håpet at ISS vil trekke konkursbegjæringen når de har vurdert et nytt tilbud fra Sjakk OL.

Jan Bjørneboe i ISS sa at selskapet ikke er fornøyd med det siste tilbudet fra sjakk-OL, og at konkursbegjæringen blir opprettholdt.