Hopp til innhold

Skroter omstridte forslag for fiskerne

Regjeringen har lyttet til folket. Nå dropper de noen av de mest omdiskuterte forslagene for fiskerinæringen.

Aspaker

Elisabeth Aspaker presenterte en viktig nyhet for mange fiskere på Husøydagan.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Vi har blant annet fått inn over 70 høringsuttalelser, og du kan telle på én hånd hvor mange som har vært positive til disse forslagene, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker til NRK.

Lørdag presenterte hun en gledelig nyhet for mange i fiskerinæringen, da hun deltok i debatten til NRK Troms og Folkebladet på Husøy.

Blant annet har regjeringen nå bestemt seg for å skrote forslaget om å endre aktivitetskravet i deltakerloven. Forslaget fra Tveterås-utvalget gikk ut på at fiskerne ikke lenger skulle ha enerett på å eie kvoter og fartøy.

Også forslaget om at det skal bli mulig å selge sjømat utenfor fiskesalgslagene skal droppes. Det samme skal forslaget om at andre enn fiskerne selv skal eie fiskersalgslagene.

Elisabeth Aspaker, Helga Pedersen, Per-Willy Amundsen, Ellen Øseth, Sigrun Wiggen Prestbakmo, Line Miriam Prestbakmo og Geir Inge Sivertsen deltok i debatten på Husøy i regi av NRK og Folkebladet.

Ser andre veier

– Målet med Tveterås-utvalget var å gjøre sjømatnæringen mer lønnsom og bedre rustet for fremtiden. De forslagene vi nå dropper er forslag vi mener ikke vil gjøre sjømatnæringen mer lønnsom, sier Aspaker, som mot slutten av året skal presentere en stortingsmelding.

– For å få økt lønsommhet i næringen er vi blant annet avhenig av økt frihet og mindre politisk styring. Samtidig må den gjøre seg mer attraktiv for unge nordmenn. Et av mine største ankepunkter er blant annet at det er lav status knyttet til sjømatnæringen, og det brukes mye utenlandsk arbeidskraft. Den trenden må vi snu.

Aspaker og Pedersen

Helga Pedersen (Ap) og Elisabeth Aspaker (H) møttes til debatt om fiskerinæringen.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Det var på tide

Tidligere fiskeriminister, Helga Pedersen (Ap), er godt fornøyd med at regjeringen nå dropper de omstridte forslagene fra Tveterås-utvalget.

– Det var viktig at den avklaringa kom. Dette var forslag hele kysten har vært i mot, sier hun.

– Nå forventer vi at deltakerloven og fiskesalgslagene får være i fred, slik at vi nå kan bruke kreftene på hvordan vi fremmer produksjon, teknologi og nye markeder langs kysten, for å sikre nye bedrifter og lønnsomhet i fremtiden.

Pedersen er også klar på hva hun mener er viktig for å få flere unge til å satse i sjømatnæringen.

– Vi må omtale sjømatnæringen med den statusen den fortjener. I tillegg er det for mange tilfeller av sosiel dumping. Derfor er det viktig med ordentlige arbeids- og lønnsvilkår. Og vi må stimulere til flere lærligner i næringen, sier hun.