Hopp til innhold

Skolesjef i Finnmark: – Vi får for lite overføringer fra staten

Har de dårligste skolene i landet, men må likevel gjøre kutt.

Johnny Ingebrigtsen

Leder av hovedutvalget for kompetanse i Finnmark, Johnny Ingebrigtsen, sier det nye inntektssystemet som blir innført vil føre til enda mindre penger til skolene.

Foto: Erik Lieungh

De videregående skolene i Finnmark utmerket seg igjen denne uka. De endte på bunn i den nasjonale rapporten over kvalitet i skolen.

Samtidig ser det ikke lyst ut, med tanke på ekstra bevilgninger for å hjelpe de dårligste skolene.

I fjor kom meldingen om at fylkeskommunene skal få overføringer fra staten etter en helt ny modell. Denne modellen vektlegger innbyggertall i mye større grad enn tidligere, og den vektlegger i mye mindre grad spredt bosetting – slik det er mye av i Finnmark.

Oslo får for eksempel 672 millioner kroner mer, og Rogaland får 347 millioner kroner mer.

Troms taper 93 millioner kroner, Nordland taper 283 millioner kroner og Finnmark taper 20 millioner kroner i overføringer.

Alta VGS

De videregående skolene i Finnmark kommer dårligst ut på den nasjonale rapporten som ble lagt fram denne uka.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Går ut over skolen

Skolesektoren er ikke skjermet, tross rapporten som er lagt fram de siste dagene.

Leder av hovedutvalget for kompetanse, Johnny Ingebrigtsen, sier allerede nå at inntektstapet kommer til å gjøre vondt.

– Vi har fått nytt inntektssystem. Finnmark kommer uheldig ut. Kompetansesektoren må ut med cirka 20 millioner kroner, og det får man ikke bedre kvalitet for. Problemene med rapporten som kom denne uka er ikke ukjent, men det blir enda verre når vi får for lite overføringer fra staten. Hvordan vi skal komme i havn er jeg fortvilt over, sier han.

Jo Inge Hesjevik

Leder i Finnmark Høyre, Jo Inge Hesjevik, håper elever og lærere blir involvert i kuttprosessen.

Foto: Kari Bjørkli Thomassen/FFK

– Kommer til å gjøre vondt

Høyres leder i Finnmark, Jo Inge Hesjevik, er også bekymret for kuttene. Han håper man ikke man lokalt får kutt som kommer overraskende på skolene.

– Det kommer til å gjøre vondt å komme i havn. Jeg ser også med bekymring på kuttene som kommer. Jeg er redd de kommer over natta og at skoleledelsen eller elevene ikke får være med i prosessen. Det kommer sikkert like brått på som hurtigbåtanbudene, sier han, og sikter til fylkeskommunen i Finnmarks rot med nye hurtigbåter.

Kystpartiets Ruth Olsen mener også kuttene vil merkes.

– Finnmark er et langstrakt fylke, så et kutt på 20 millioner kroner vil merkes og svi. Jeg kan ikke se for meg at skolene i Finnmark skal bli bedre av det, sier hun.

Ingebrigtsen sier de skal ha en prosess for å ta ned kostnadene.

– Medlemmene må være med og de andre politikerne får lov til å drøfte i partimøter i forkant. Vi må ta med rektorer, lærere og kommunene. Skal vi forankre dette, så skal vi ikke bare vedta det i fylkestinget. Vi skal forberede oss godt og vi skal gjøre et grundig arbeid, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark