Hopp til innhold

Høyre: – Mener fylkespolitikerne må ta ansvaret

Etterlyser nye grep fra politikerne.

Nils Kristian Winther fra talerstolen under Høyres landsmøte

Nils Kristian Winther fra talerstolen under Høyres landsmøte i helga.

Foto: Harry Johansen / NRK

I går ble det kjent at Finnmark skiller seg dramatisk ut på en ny rapport over de videregående skolene. Flere av skolene får lavest score.

Nils Kristian Winther er leder for unge Høyre. 19-åringen er selv dropout, og mener det er uansvarlig slik fylkespolitikerne har til nå har styrt skolepolitikken i fylket.

– De har styrt fylkeskommunen siden 60-tallet. Skal de jobbe mer med dette nå og bruke mer tid? Vi har ikke mer tid igjen, sier ungdomspolitikern.

Han etterlyser nye tiltak fra Arbeiderpartiet og de som styrer fylkeskommunen. Selv nevner han tiltak sombedre dialog med kommunene for grunnutdanninga, nivåinndeling og valgfritt sidemål.

– Er det så lett? At hvis Høyre hadde bestemt, så hadde det for eksempel ikke vært «dropouts» i Finnmark?

– Jeg mener Finnmark ikke er dårligere enn andre fylket. Elevene er like flinke, men det handler om hvordan man gir dem utfordringer og hvordan man hjelper dem i gang. I Oslo har Høyre styrt i 18 år. Det har noe å si hvem som styrer fylket. Vi kommer med en rekke forslag, men de er så trangsynt at de ikke ønsker å prøve dem en gang. Det er uansvarlig.

Alta Videregående skole

Yvonne Martinsen og Marita Turunen går bilskade, lakk og karosseri-linjen på Alta videregående skole, som har fått en av bånn-karakterene i den nye skoleundersøkelsen.

Foto: Stian Strøm / NRK

Møttes til debatt

Høyres leder Jo Inge Hesjevik møtte i dag politisk sjef for utdanning i Finnmark, Johnny Ingebrigtsen, til debatt på NRK Finnmarkssendinga.

– Jeg forstår at mange tar dette alvorlig. Men det er som å få kaldt sjøvann over seg for dem som ikke var kjent med dette. Men vi må ikke fortvile. Vi er i en prosess og arbeider med å forbedre dette, sier Ingebrigtsen.

Johnny Ingebrigtsen

Johnny Ingebrigtsen mener de allerede har arbeidet lenge med skolene i Finnmark, og at tallene ikke er overraskende.

Foto: Erik Lieungh

Høyre mener fylkespolitikerne som nå sitter med makta prioriterer feil.

– Jeg tror Ingebritsen og dem må si at de har mislyktes. Vi mener det bør være god ledelse på skolene, og mer handlingsfrihet til å gjøre egne valg. Alta for eksempel, har en stor videregående skole, som ikke kommer godt ut. De skolene som gjør det bra er ofte de som er delt opp. Det burde kanskje Alta også vært. Vi må tørre å tenke nytt, istedenfor å fortsette slik vi har gjort i lang tid.

Høye hester

Ingebrigtsen sier at dette er alvorlig og omfattende.

– Min gode venn Jo Inge Hesjevik skal bare klyve ned fra hesten og ikke kritisere partiene. Her har det vært mye enighet og lite politiske uenigheter. Høyre har også klødd seg i hodet og ikke alltid hatt de gode svarene. Vi skal også ta med at vi bor i en utkant som har store geografiske avstander. Mange har lang reisetid, og det reduserer trivselen med å være borteboende, sier han.

Jo Inge Hesjevik

Jo Inge Hesjevik i Høyre mener Arbeiderpartiet og Sv nå må komme med nye tiltak.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Dette er tøv, repliserer Hesjevik, og tilføyer:

– Det er ikke borteboerne som gjør det dårligst. Mange som bor i nærheten av Alta gjør det dårlig. Her er en stor skole i et kraftsamfunn. Så sier du vi må klyve ned fra hesten, når det er du som har sittet på hesten i lang tid. Jeg er mest overrasket over at du sover godt med disse resultatene. Jeg tror vi hadde fått til noe bedre hvis vi hadde startet fra scratch, sier han.