Hopp til innhold

Skole i Alta utsatt for hackerangrep fra Tyrkia

Nettkriminalitet har økt de siste årene, og billige robottjenester kan gjøre det enkelt for enhver å kjøpe hackerangrep. Dette ble Alta videregående skole offer for.

Mediaelever ved Alta VGS

Over ti år med TV-sendinger var forsvunnet etter et hackerangrep fra Tyrkia.

Foto: Ulf Dahlslett

– Det er ikke noe som kunne falle meg inn at i det hele tatt skulle skje. At vi skulle bli hacket på den måten, sier Katarina Jørstad Thoresen.

Hun er elev på medialinjen ved Alta videregående skole (Alta VGS).

Katarina Jørstad Thoresen

Katarina Jørstad Thoresen og hennes medelever ved Alta VGS opplevde hackerangrepet som ekkelt og ubehagelig.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Hvert år arrangerer elevene Nordområdeuka, hvor de tar opp aktuelle tema for regionen gjennom daglige TV-sendinger, som legges ut på nett. Nylig opplevde de at skoleprosjektet ble hacket – fra Tyrkia.

Videoklippene fra alle tidligere sendinger var plutselig borte.

Kan kjøpes på nettet

Nettkriminalitet i Norge har økt de siste årene, og angrep som skolen ble utsatt for har blitt mer og mer vanlig. Hver fjerde bedrift i Norge opplever årlig uønskede sikkerhetshendelser, ifølge Mørketallsundersøkelsen 2016.

Ved angrepet mot Alta VGS hadde en hackerrobot med tyrkisk IP-adresse overbelastet serveren med veldig mange forespørsler på én gang, slik at serveren kapitulerte og innholdet ble borte.

– Dette er en tjeneste som kan kjøpes på internett, sier Håkon Bergsjø, som leder Nasjonal sikkerhetsmyndighets (NSM) operasjonelle avdeling, NorCERT.

– Slike tjenester har blitt lette å automatisere, og gode salgsløsninger gjør dem lett tilgjengelig. Det koster heller ikke så mye for et slikt angrep.

Håkon Bergsjø i NSM

Ifølge Håkon Bergsjø, som leder Nasjonal sikkerhetsmyndighets (NSM) operasjonelle avdeling NorCERT, har det vært en økning i datakriminalitet de siste årene.

Foto: Siri Vålberg Saugstad /NRK

Fordi datakriminalitet har blitt en ny del av vår hverdag, har NSM det siste året hatt et spesielt fokus på dette. Bergsjø oppfordrer alle til å bli mer bevisst på sin egen datasikkerhet.

For mannen i gata gjelder det å være bevisst på de farene som finnes der ute, være restriktiv med den informasjonen man deler, og alltid sørge for å ha oppdatert programvare.

Globalt interessante temaer

Ifølge Bergsjø er det ofte tilfeldig hvem som blir hacket, men noen ganger kan hacking også være målrettet. Derfor har Alta VGS opplevd angrepet som ubehagelig, med tanke på hvilke gjester de har hatt og hvor angrepet kom fra.

– Vi har hatt storkanoner som Jens Stoltenberg som gjest i sendingene. I tillegg har vi også hatt den amerikanske ambassaden på besøk, så vel som den russiske konsulen, sier faglærer, Tor Johansen.

– Vi har tatt opp mange temaer som er globalt interessante.

Mediaelever ved Alta VGS

Skolen hadde sikkerhetskopi av TV-sendingene, så de fikk lagt ut sendingene på nytt dagen etter. Hackerangrepet satte likevel en støkk i dem, og Aventia, som eier serveren, vurderer politianmeldelse.

Foto: Ulf Dahlslett

Aventia, som eier serverne Alta VGS har brukt, betrygger på sin side med at dette angrepet ikke var målrettet.

– Det var en automatisert robot som angrep gjennom en IP i Tyrkia, sier Kristian Borgen i Aventia.

– Flere kunder ble rammet av samme angrep. Videoklippene om blant annet NATO var ikke årsaken til at de ble angrepet.

Borgen understreker også at sikkerhetshullet hos de berørte har blitt tettet, og at tjenesten er gjenopprettet fra backup.