Simo Valakari (44) blir ny hovedtrener i Tromsø IL

Tromsø IL og finske Simo Valakari har signert en kontrakt for resten av sesongen 2017.

Simo Valakari presenteres som ny hovedtrener for Tromsø IL

Stig Bjørklund, styreleder i TIL, Simo Valakari og sportssjef Svein Morten Johansen under pressekonferansen onsdag.

Foto: Linn Blomkvist / NRK

– Jeg vil at vi skal bli mer proaktive under kamper, at vi vet hva vi skal gjøre og at vi gjør det. Vi må følge planen og kontrollere kampen. Vi skal også spille mer spennende fotballkamper, sier Valakari.

Det har vært kjent at Valakari har vært en aktuell kandidat, og han har vært på besøk i Tromsø den siste tiden.

Under en pressekonferanse på Alfheim ble finnen presentert som trener ut sesongen 2017, men klubben har en opsjon på forlengelse av kontrakten på to ekstra år utover det.

Valakari kommer fra jobben som assistenttrener for det finske landslaget. Han har før det vært trener i den finske klubben SJK.

Tidligere Premiere League-spiller

Under pressekonferansen ønsket Simo Valakari å takke Finland for tilliten han har fått der, men han understreker at hans hjerte ligger i Tromsø nå.

– Dette er en utrolig viktig tid for klubben, jeg må og vil konsentrere meg helhjertet om Tromsø IL fremover.

Han har også bakgrunn som spiller fra klubber som skotske Motherwell (1996–2000) og engelske Derby (2000-2004). Mens han spilte i Derby var laget i Premier League.

I tillegg spilte han i amerikanske Dallas fra 2004 til 2007. Valakari avsluttet spiller-karrieren hjemme i Finland i TPS Turku (2007-2009).

Simo Valakari på Alfheim stadion

Valakari drar tilbake til Finland torsdag, men er tilbake i Tromsø igjen neste uke. Men allerede senere onsdag skal han ha et møte med staben sin i Tromsø IL.

Foto: Linn Blomkvist

– Vi trenger poeng

Bård Flovik ble ansatt som trener i 2015- og 2016-sesongen. Men under Floviks ledelse tok TIL kun 14 poeng på 14 kamper, og klubben ligger nest nederst på tabellen, og 26. juni ble det kjent at Flovik fikk sparken.

Kort tid etterpå presenterte TIL Truls Jenssen som innstepper som hovedtrener.

Valakari tar over hovedtreneransvaret når laget møtes igjen etter sommerpausen 27. juli, mens Truls Jenssen vil sammen med resten av trenerteamet lede laget i kampen mot Sandefjord førstkommende søndag.

Simo Valakari er klar på at klubben trenger resultater nå, og at han vet at det forventes av han fremover.

– Vi trenger poeng, men fotball er en logisk greie, mirakler vil ikke skje. Det er det som skjer i dagene før kamp som betyr noe. Jeg tenker allerede langsiktig og vil gjøre mitt beste hver eneste dag.

Styreleder i Tromsø idrettslag, Stig Bjørklund, forteller at det er utfordringer som de har tro på at Valakari er rette mann til å løse.

– Vi trenger å se resultater i første omgang, enkelt og greit. Men det er også viktig at vi må klare å samle oss som klubb og som by, vi må få bedre kontakt med publikum.

Valakari har møtt spillerne og presentert seg, men er klar på at de må konsentrere seg om søndagens kamp. Han drar tilbake til Finland torsdag, men skal se kampen mot Sandefjord.