Siktet for brannstiftelse – hadde mistenkelig innhold i ryggsekken

Politiet opplyser til NRK at mannen som er mistenkt for å ha satt fyr på to rekkehus i Tromsø er straffedømt en rekke ganger tidligere.

Brannslukking i Tomasjord.

Brannvesenet kom til åstedet kort tid etter melding brann i Tomasjordvegen klokken 2.35 natt til torsdag.

Foto: Pål Hansen / NRK

Det var natt til torsdag at mannen i 30-årene ble pågrepet kort tid etter at politiet møtte opp på åstedet Tomasjord i Tromsø. Han oppholdt seg utenfor huset som var i full fyr. Mannens oppførsel gjorde at politiet valgte å pågripe han. Den siktede personen ble funnet med en ryggsekk med mistenkelig innhold som politiet mener han kan ha brukt for å starte brannen.

Nå undersøker politiet om mannen har noen relasjon til beboerne i husene som brant. Til nå har politiet ikke noe funnet noe motiv for brannen, men undersøker dette.

Tidligere straffedømt

Mannen i midten av trettiårene som nå er siktet for grovt skadeverk er straffedømt en rekke ganger tidligere. Blant annet i narkotikasaker og for vinningskriminalitet. Han ble pågrepet på nedsiden av huset som brant og vitner som NRK har snakket med forteller at mannen oppførte seg rart.

– Han satt på bakken og det så ut som han forsøkte å montere en kameralinse på et kamera. Han skalv veldig på hendene, og kort tid senere ble han båret inn i politibilen med håndjern på, sier en nabo til NRK. De forteller også at de aldri har sett mannen før.

Spredte seg raskt

Brannen spredte seg raskt fra den ene boligen til den andre, hvor totalt ni personer ble evakuert fra et boligkompleks med to tomannsboliger.

– Da vi kom fram var huset på vei til å bli overtent, sier operasjonsleder Lars Meland i Troms politidistrikt til NRK.

Marie Øvermo lå og sov når samboeren hørte knitring og merket en rar lukt. Da han gikk for å sjekke var det allerede full fyr i huset.

– Han ropte på meg og spurte hvor brannslangen var, jeg løp for å finne den fram, men innså fort at den lille brannslangen ikke kom til å gjøre noen nytte. Jeg ropte til samboeren at han måtte varsle naboene, sier Øvermo til NRK.

Ni personer evakuert etter rekkehusbrann i Tromsø

Marie Øvermo er evakuert etter boligbrannen i Tromsø. Åtte andre personer er også evakuert.

De kom seg ut av huset før det tok full fyr, og det eneste hun fikk med seg var håndveska.

Hvordan var det å sitte på gjerdet og se at huset ble overtent?

– Det er helt uvirkelig. Jeg hadde aldri trodd at det kom til å skje.